Țara din Europa care închide toate magazinele duminica. De ce s-a luat această decizie

de: Sabina Anastasia
26 08. 2022

Decizia privind interzicerea activității la magazine, în ziua de duminică, a fost adoptată pentru prima dată în anul 2018. Spre surprinderea unora, probabil, hotărârea a fost luată de către liderii politici ai unui stat membru al Uniunii Europene. Inițiativa a fost susținut și de Biserica Catolică. Acum, reprezentanții Guvernului și-au propus să le reamintească șefilor de magazine că nu au voie să lucreze în zi de duminică. Vezi care este țara din Europa care închide toate magazinele duminica.

Țara din Europa care închide toate magazinele duminica

Țara din Europa care a decis să interzică activitățile de comerț în ziua de „odihnă”. Guvernul național-conservator Lege și Justiție (PiS) de la Varșovia a decis în anul 2018 să închidă magazinele din toată țara în ziua de duminică. Inițiativa a fost lansată de către sindicatul Solidaritatea. Proiectul care a devenit ulterior decizie s-a bucurat de toată susținerea Bisericii Catolice.

În prezent, reprezentanții guvernului polonez au informat că urmează să aibă o nouă întâlnire cu șefi din industria de retail. Întrunirea va avea loc cu scopul de a reaminti interdicția de a deschide magazinele duminică, potrivit unui ministru de la Varșovia.

Discuțiile au loc în contextul în care unii șefi de magazine încearcă să sfideze regula generală și să găsească portițe pentru a funcționa chiar și în ziua de „odihnă”, potrivit presei internaționale.

„Această zi ar trebui să fie petrecută cu familia. Este un moment pentru familie, pentru rugăciune, nu pentru a petrece timp în magazin. Despre acest lucru am dori să vorbim la o masă rotundă, într-o discuție cu comercianții cu amănuntul”, a declarat ministrul Familiei din Polonia, Marlena Malag, într-o intervenție pentru postul catolic de televiziune TV Trwam.

Cum încearcă șefii de magazine să sfideze legea

Trebuie precizat, totuși, că există și excepții la regula privind închiderea magazinelor duminica. Unele lanțuri din această industrie au încercat să profite la maximum de aceste portițe. La începutul anului curent însă, guvernul a interzis ca magazinele să mai rămână deschise în ultima zi a săptămânii, dacă oferă servicii poștale, cum era până acum.

Presa poloneză scrie că unii comercianți cu amănuntul își țin magazinele deschise și duminica. Cum fac acest lucru? În magazin există întotdeauna un angajat care „doar aranjează bunurile pe rafturi”, însă are la îndemână mereu case de marcat pentru clienți.

Ministrul Familiei de la Varșovia, Marlena Malag, a criticat aspru toate aceste încercări de sfidare a legii. Politiciana a subliniat că oamenii „ar trebui să urmărească să respecte pe deplin interdicția de a comercializa duminica”.

Citește și: Mai multe magazine Profi din București au fost închise! Ce a descoperit ANPC

„Am dori să invităm reprezentanți ai industriei și să discutăm despre ideea magazinelor închise duminica”, a mai spus ministrul Familiei de la Varșovia, precizând că întrunirea va avea loc la începutul anului 2023.