Țara din Europa care este aproape de recesiune. Sute de mii de români vor fi afectați

Țara din Europa care este aproape de recesiune. Sute de mii de români vor fi afectați
Ce tara risca sa intre in recesiune

S-a aflat care este țara din Europa care este aproape de recesiune. Sute de mii de români care locuiesc acolo vor fi afectați. ​​Tot mai multe date indică faptul că această țară se îndreaptă spre o perioadă de declin, chiar dacă este recunoscută ca având una dintre cele mai bune economii din lume.

O țară plină de români, aproape de recesiune. Ce se întâmplă acolo

Pentru a cincea oară la rând, industria germană a primit mai puţine comenzi decât luna anterioară. În iunie comenzile au scăzut cu 0.4 la sută, față de luna mai. Ceea ce pare la prima vedere puţin, constituie un minus de 5.6% la nivelul întreg trimestrului doi al acestui an.

Chiar dacă numărul actual de comenzi este în continuare foarte mare, şi din pricina problemelor persistente în lanţurile de aprovizionare, este de neevitat ca dificultăţile economice să se răsfrângă şi asupra producţiei industriale, consideră Jorg Kramer, economist-şef în cadrul Commerzbank, acesta avertizând că: „Primejdia unei recesiuni este în creştere”.

Cât timp va fi Germania afectată

Şi alţi economişti sunt de aceiași părere. O recesiune tehnică, ceea ce înseamnă o diminuare a economiei vreme de două trimestre consecutiv, prevede şi Dekabank.

„Dar este posibil ca recesiunea din trimestrul patru al acestui an să se prelungească până în al doilea trimestru al anului viitor”, spune Andreas Scheuerle, expert în materie de conjunctură economică.

Puterea de cumpărare scade simțitor în Germania

Reculul comenzilor este doar unul dintre simptomele situaţiei dificile,  contextul economică slab având mai multe motive. De asemenea, inflaţia slăbeşte puterea de cumpărare a consumatorilor, printre care se regăsesc și sute de mii de români care sunt stabiliți în Germania. „Cetăţenii nu îşi mai pot permite atât de multe, şi poate că nici nu mai vor”, afirmă Scheuerle.

Nesiguranţa este mare, în contextul scumpirii energiei, stimulate de războiul din Ucraina, precum și de criza de gaze. Puterea de cumpărare a oamenilor este din ce în ce mai mică, fapt dovedit şi de indexul de specialitate al Institutului de studii ale pieţei GfK din Nurnberg, de la sfârşitul lunii iulie.

Și economia mondială este afectată

De asemenea, şi economia mondială este slăbită, mai ales cea a SUA, care este una din cele mai importante pieţe de desfacere pentru industria germană. Fiindcă inflaţia a crescut și în SUA, banca emitentă americană FED strânge hăţurile mult mai rapid şi mai puternic decât o face Banca Centrală Europeană în zona euro. Nu în ultimul rând, nesiguranţa legată de aprovizionarea cu gaze afectează şi întreprinderile.

„O raţionalizare puternică nu va exista probabil la iarnă”, mai presupune economistul Andreas Scheuerle. Însă, întreprinderile vor face probabil economie de gaze, producând astfel mai puţin decât ar face într-un context normal.