Țara din Europa care a ridicat un zid de 200 de kilometri la graniță. Nu vrea să primească migranți

Țara din Europa care a ridicat un zid de 200 de kilometri la graniță. Nu vrea să primească migranți
Polonia a ridicat un zid de 200 de km la frontiera

Care este țara din Europa care a ridicat un zid de 200 de kilometri la graniță. Această țară a recurs la această soluție în încercarea de a descuraja migranții să ajungă pe teritoriul ei. Despre ce stat european este vorba, vedeți în rândurile de mai jos.

O țară europeană și-a ridicat zid de frontieră de 200 de kilometri, de frica migranților

Polonia a anunțat că a finalizat construcția unui nou zid de frontieră de 200 de kilometri, pentru a descuraja astfel migranții să intre din Belarus.

Prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, și înalți oficiali de securitate ai țării au vizitat joi zona de frontieră pentru a marca finalizarea unui nou zid de oțel înalt de 5,5 metri.

Polonia ridică starea de urgență

De asemenea, Polonia a anunțat că va ridica starea de urgență vineri, care a blocat intrarea jurnaliştilor și a lucrătorilor pentru drepturile omului în regiunea de frontieră. Mateusz Morawiecki a spus că noul zid de frontieră face parte din lupta țării sale împotriva Rusiei.

„Primul semn al războiului din Ucraina a fost atacul  lui  Alexander Lukașenko (președintele belorus n.red.) la granița poloneză”, a spus Mateusz Morawiecki într-o conferință de presă.

Criza migranților, provocată de Rusia?

Astfel, autoritățile de la Varșovia cred că regimul Lukașenko a folosit migranții ca instrument pentru a declanșa tensiuni începând cu anul 2021, când zeci de mii de persoane, în mare parte din Kurdistanul irakian, au forțat intrarea în Polonia, Lituania și Letonia din Belarus.

Se cunoaște faptul că cel puțin 20 de persoane au murit între Belarus și Polonia în condițiile de îngheț din ultimul an.

Polonia, acuzată de dublu standard de grupurile pentru drepturile omului

De asemenea, grupurile pentru drepturile omului au acuzat Polonia de dublu standard, primind milioane de ucraineni care fug de invazia Rusiei, pe de-o parte, însă blocând intrarea majorității refugiaților asiatici prin Belarus, pe de altă parte.

„Dacă dai drumul unui refugiat la granița cu Ucraina, ești un erou. Dacă o faci la granița cu Belarus, ești un contrabandist și ai putea ajunge la închisoare pentru opt ani”, spunea Natalia Gebert, fondatoare și CEO al Dom Otwarty, un ONG polonez care ajută refugiații.

Criza migranților din Polonia a adus grave încălcări ale drepturilor omului

Un raport al Human Rights Watch făcut de curând arăta că Polonia „împinge în mod ilegal și uneori violent, migranții și solicitanții de azil înapoi în Belarus, unde se confruntă cu abuzuri grave, inclusiv bătăi și violuri de către polițiștii de frontieră și alte forțe de securitate”.

Nu în ultimul rând, Amnesty International a detaliat, de asemenea, încălcări grave ale drepturilor omului în criza migranților de la frontiera Poloniei.