Țara din Europa care a interzis fumatul chiar și în fața barurilor. Unde mai ai voie să-ți aprinzi o țigară

de: Ciprian Ioana
06 07. 2019

Multe țări au luat măsuri drastice pentru a interzice fumatul în interiorul barurilor și al restaurantelor, tocmai pentru că acest obicei e considerat nociv. Dar sunt guverne care merg și mai departe de atât și vor să-i facă pe cetățeni să renunțe complet la fumat.

Legile anti-fumat au devenit la ordinea zilei mai peste tot în lume. Fumatul e considerat extrem de nociv, dăunează grav sănătății și niciun medic nu recomandă acest obicei, fie că vorbim de țigări clasice, fie că vorbim de cele electronice.

În multe țări din Europa și nu numai, fumatul este interzis în interiorul localurilor. Interdicția a apărut și în România în urmă cu câțiva ani. Alte țări, însă, au decis să meargă mai departe și să interzis fumatul inclusiv în preajma barurilor și a restaurantelor.

Suedia a interzis aprinderea țigărilor în zonele aflate în fața barurilor și a restaurantelor. Măsura se aplică deja de câteva zile, transmit agențiile de presă internaționale.

Suedia interzice fumatul în fața barurilor și a restaurantelor

Fumătorii din Suedia nu mai au voie să îşi aprindă ţigările în zonele aflate în faţa barurilor, potrivit noii legi, care se referă la fumatul în spații publice. Dar interdicția se aplică și în alte zone. 

Nicio persoană din Suedia nu mai are voie să-și aprindă țigara în apropierea locurilor de joacă publice, stațiilor de autobuz şi peroanelor din gări. Noile reguli interzic și fumatul din dispozitive electronice, așadar vor fi interzise și țigările electronice și cele de vapat.

Planul autorităților suedeze e unul pe termen lung. Practic, Guvernul își propune ca Suedia să devină o țară fără nefumători până în 2025.  Planurile nu sunt, evident, pe placul fumătorilor.  Mai ales că suedezii beneficiau, la fel ca cetățenii români, de zone special amenajate în afara localurilor unde-și puteau aprinde țigările fără să încalce vreo lege.

Astfel de spații erau amenajate în multe orașe din Suedia, dar și în capitala Stockholm.