Țara cu cel mai performant sistem medical din lume. Cum face față valului de bolnavi
În România, sistemul de sănătate este în general sărac după standardele europene, dar și accesul este limitat în multe zone rurale. De la 1830 încoace, sistemul a fost centralizat, iar, prin tradiție, accesul pentru cei săraci sau dezavantajați a fost liber. Din 1 aprilie 2011, însă, au fost închise 67 de spitale, Ministerul Sănătății propunând reorganizarea lor în cămine de bătrâni. Astăzi, peste puținul pe care îl aveam a venit virusul COVID-19, pentru care, în prezent, oficialii gândesc o reorganizare a situației, investind în acest segment pe cât posibil. Suntem departe de a fi în fruntea clasamentului, dar cine se numără printre primii?
Țara cu cel mai performant sistem medical din lume
Un clasament recent întocmit de revista internațională ”The Lancet” arată că Andorra, Islanda și Elveția se numără printre țările cu cele mai performante sisteme de sănătate. Conform Agerpres, studiul ia în calcul un indicator care măsoară calitatea și accesul la sistemele medicale ale diferitelor țări. Mai exact, topul include 195 de țări, care au fost analizate începând cu anul 1990 și până în 2015, fiind notate de la 0 la 100.
Andorra se plasează în top, cu un scor de 95. Ea este urmată de Islanda, cu 94, apoi de Elveția, cu 92 de puncte. Treisprezece țări sunt din Europa de Vest, printre care Spania (locul 8, 90 de puncte), și Franța (locul 15, 88 de puncte). Celelalte două sunt Austria (locul 6, 90 de puncte) și Japonia (locul 11, 89 de puncte). Locul 35 este ocupat de SUA, cu 81 de puncte, iar Marea Britanie se află pe poziția 30, cu 85 de puncte.
Cel mai mic punctaj l-au obținut Somalia (34), Afganistan (32) și Republica Centrafricană (29). „În total 167 de ţări au asistat la o creştere semnificativă a calităţii şi accesului lor la sistemul public de sănătate”, este menționat în studiu.
Rezultatele, un avertisment
Cu toate acestea, unele decalaje s-au accentuat, cum ar fi decalajul între prima țară și ultima din clasament, care a crescut cu 66 de puncte în 2015 față de 62 în 1990. De altfel, studiul are în vedere și decalajul dintre performanțele reale ale țărilor și cele legate de nivelul lor de dezvoltare.
„Aceste rezultate sună ca un avertisment: creşterea nivelului de dezvoltare nu antrenează obligatoriu o ameliorare a creşterii calităţii şi accesului la sistemul de sănătate”, explică autorul studiului, profesorul Christopher Murray, de la Institutul american de evaluare a sănătății (IHME) din cadrul Universității Washington.
Situația din Andorra
Până pe 19 martie 2020, au fost raportate 82869 de cazuri în UE/ SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andorra. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franța, Germania, Spania și Regatul Unit.
- Cazuri confirmate Andorra: 188
- Vindecați: 3
- Decese: 2