Țara care primește 900 de miliarde de euro de la UE nu știe ce să facă cu ei: ”Nu e criză de bani, ci de idei”
O țară care a obținut 900 de miliarde de lei de la UE nu știe ce să facă cu ei, iar autoritățile de acolo recunosc că se confruntă cu o lipsă de idei. Spania a primit din partea UE suma mare de bani, pentru a-și reveni după pandemia de coronavirus și nu știe cum să îi cheltuie, au declarat pentru Reuters mai multe surse guvernamentale.
Spania primește 900 de miliarde de euro de la UE pentru a-și reveni după criza provocată de coronavirus. Autoritățile nu știu cum să-i folosească
“Aceasta nu este o criză de bani, este o criză de idei”, a declarat una dintre sursele guvernamentale spaniole referindu-se la proiectele concrete de investiţii destinate să ajute economia să iasă dintr-o recesiune istorică.
Spania a fost lovită puternic de pandemia de coronavirus, înregistrând peste 640.000 de cazuri de infecţie cu COVID-19, cel mai mare număr din Europa de Vest, şi peste 30.000 de decese. Economia spaniolă a înregistrat o contracţie de 18,5% în al doilea trimestru, fiind singura ţară care a consemnat o cădere mai gravă în Europa fiind Anglia.
Spania, granturi de 43 de miliarde în următorii doi ani
Pentru a fi ajutată să îşi revină, Spania va primi aproximativ 140 de miliarde de euro sub formă de granturi şi împrumuturi din fondul de revenire al UE în valoare de 750 de miliarde de euro.
De asemenea, fondurile alocate Spaniei includ granturi în valoare de 43 de miliarde de euro numai în următorii doi ani, echivalentul a 8% din cheltuieile anuale ale țării.
“Nu este uşor să cheltui toţi aceşti bani”, a spus o a altă sursă guvernamentală.
Există mari îngrijorări cu privire la modul cum trebuie pus la punct mecanismul pentru a putea absorbi oți acești bani.
Care este recomandarea CE pentru guvernele care primesc bani
Comisia Europeană recomandă guvernelor statelor membre să cheltuiască banii din pachetul de revenire pentru energie verde, transport şi investiţii în digitalizare.
Pedro Sanchez, premierul spaniol care s-a luptat din greu pentru a obţine fonduri cât mai mari la summitul UE din luna iulie, şi-a pus subordonaţii să se ocupe de supervizarea implementării planului de revenire. Astfel, va fi alcătuit un grup de consultanţă compus din directori de companii.
Ministerul Economiei din Spania trebuie să prezinte un plan de reforme până pe 15 octombrie
Nadia Calvino, ministrul spaniol al Economiei, este şi ea implicată îndeaproape pentru că ea trebuie să finalizeze un plan de reforme ce va fi prezentat Buxelles-ului până la data de 15 octombrie. Planul trebuie să conţină principalele proiecte eligibile pentru fonduri de la UE.
″În momentul de faţă provocarea este cum să fie folosiţi în totalitate banii care vor veni şi vor trebui să fie proiecte cu o rată mare de absorbţie”, spune Jose Moises Martin, directorul firmei de consultanţă Red2Red ce lucrează cu statul spaniol.
Spania primește bani și pentru șomaj
Pe lângă cei 900 de miliarde de euro, Bruxelles-ul a aprobat un împrumut de 21 de miliarde de euro pentru ca Spania să îşi finanţeze schemele de sprijinire a şomajului temporar. Acești bani ar trebui să reducă presiunile asupra Trezoreriei Spaniei care de mai multe luni se împrumută în acest scop.
Banca Centrală a Spaniei şi-a revizuit, în jos, prognozele pentru 2021 până la un avans de 4,1%, faţă de o creştere de 7,3% cât estima anterior.