Țara care amendează tentativele de suicid cu 5 salarii lunare. Suma e colosală

Țara care amendează tentativele de suicid cu 5 salarii lunare. Suma e colosală
Un deputat propune incriminarea tentativelor de sinucidere

Pentru mulți Egiptul este încă un mare mister, dacă ne gândim la impozantele piramide și la istoria încă învăluită în mister. Dar, ca orice stat, Egiptul contemporan se confruntă cu probleme, de la cele economice, de conflicte interetnice și până la probleme sociale. Nefiind unul din satele africane sărace, și aici problema suicidiului este o realitate curentă. Potrivit celor mai recente date ale OMS publicate în 2018, decesele prin sinucidere în Egipt au ajuns la 3.799 sau 0,68% din totalul deceselor. Rata de mortalitate ajustată în funcție de vârstă este de 4,42 la 100.000 de locuitori, ceea ce clasează Egiptul pe locul 152 în lume.

Sinuciderile sunt în creștere în Egipt

Conform izvoarelor istorice descoperite de-a lungul timpului, egiptenii din mileniul al II-lea î.Hr. nu păreau să considere sinuciderea drept o încălcare a codurilor religioase sau legale. Atitudinile față de sinucidere pot fi temperate de o anumită dorință pentru liniștea morții. Referințele literare sugerează că existau argumente de ambele părți ale problemei de a continua să trăiască sau de a muri în momente de disconfort și dezordine copleșitoare.

De-a lungul timpului, sinuciderile au devenit o problemă importantă, aflându-se printre primele 10 cauze de deces pentru persoanele de toate vârstele din țările dezvoltate, inclusiv în bătrânul stat egiptean. Conform unor studii, în fiecare an, aproape un milion de oameni mor în urma sinuciderii, cu o rată de mortalitate de aproximativ 16 la 100.000, ceea ce înseamnă că la fiecare 40 de secunde are loc un deces.

În ultimii 45 de ani, rata sinuciderilor la nivel mondial a crescut cu 60%. În unele țări, sinuciderea se numără printre cele trei cauze principale de deces în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani, iar în rândul celor cu vârste cuprinse între 10 și 24 de ani se situează pe locul al doilea. Aceste cifre nu includ tentativele de suicid, care sunt de până la 20 de ori mai frecvente decât sinuciderea finalizată.

Potrivit celor mai recente date ale OMS publicate în 2018, decesele prin sinucidere în Egipt au ajuns la 3.799 sau 0,68% din totalul deceselor. Rata de mortalitate ajustată în funcție de vârstă este de 4,42 la 100.000 de locuitori, ceea ce clasează Egiptul pe locul 152 în lume.

Un deputat egiptean propune incriminarea tentativelor de sinucidere

Datorită numărului din ce în ce mai mare de sinucideri, politicienii egipteni se gândesc la modalități de a stopa fenomenul, inclusiv tentativele de suicid în Egipt. Așa se face că, tentativele de sinucidere ar putea fi incriminate în Egipt, conform unui proiect de lege propus de un parlamentar, în contextul în care tentativa de sinucidere a unei tinere a stârnit o dezbatere publică.

Vicepreședintele Partidului egiptean al Libertății, Ahmed Mahana, a sugerat pedepsirea celor care încearcă să se sinucidă prin internarea lor în clinici pentru perioade cuprinse între trei luni și trei ani, cu excepția cazului în care un judecător decide altfel. Decizia de a-i elibera pe cei reținuți pentru tentativă de sinucidere ar aparține comitetului responsabil cu supravegherea unităților psihiatrice din Egipt, a relatat agenția  Al-Araby Al-Jadeed, preluat de publicația The New Arab.

„Legea propusă schimbă filozofia codului penal”

Legea propusă mai spune că cei care vor încerca din nou să se sinucidă vor fi amendați cu sume cuprinse între 10.000 și 50.000 de lire egiptene, aproximativ echivalentul a 640-3.200 de dolari. În timp ce mulți dintre colegii parlamentari ai lui Ahmed Mahana au sprijinit această măsură, cetățenii, activiștii și academicienii din domeniul psihologiei au criticat măsura.

„Legea propusă schimbă filozofia codului penal, făcând din sinucidere o crimă al cărei autor trebuie pedepsit, fără a acorda atenție abordării factorilor care au cauzat acest comportament.

Proiectul de lege consolidează stigmatul social al sinuciderii, întărește sentimentele profunde de nedreptate ale celor care încearcă să se sinucidă și pune societatea și statul în ostilitate directă.”, a declarat profesorul de sociologie de la Universitatea din Cairo Saeed Elmasry, preluat de publicația amintită.

În Egipt, numărul oficial de sinucideri din fiecare an diferă de cifrele societății civile, dar toate indică faptul că țara are o problemă serioasă de rezolvat. Conform datelor enunțate de Fundația Arabă pentru Drepturile Omului, anul trecut au avut loc 201 sinucideri în primele șase luni.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI