Țara care a învins varianta Delta a covid-19. Ce declară specialiștii care au luptat cu ea

Țara care a învins varianta Delta a covid-19. Ce declară specialiștii care au luptat cu ea
Oameni bucuroși pe stradă

În plin val patru al pandemiei, o veste din Israel vine să le ofere o ultimă speranță țărilor care se luptă cu explozia infectărilor cauzate de Covid-19. Potrivit virusologului de top, medicul Rivka Abulafia-Lapid, tulpina Delta a fost învinsă în această țară, urmând o perioadă de liniște pentru cetățeni, medici și autorități.

Motivul susținut de virusolog pentru învingerea tulpinii Delta

Medicul Rivka Abulafia-Lapid susține că, în Israel, valul patru al pandemiei este pe final, urmând ca cetățenii să traverse o perioadă de 6-8 luni de liniște din punct de vedere medical. Motivul ar fi imunizarea a peste 3,7 milioane de israelieni cu cea de-a treia doză de vaccin, în timp ce 5,6 milioane de cetățeni sunt vaccinați cu schema completă, adică cu cele două doze inoculate inițial. În plus, virusologul susține că există slabe șanse de apariție a unei noi tulpini, cel puțin în următoarele luni.

“Estimez că, odată ce primim trei doze, suntem protejați pentru aproximativ un an. Memoria imună ar trebui să fie suficient de puternică timp de un an și poate învinge infectările cu SARS-Cov-2, în majoritatea cazurilor”, a transmis medicul, marți, potrivit Times of Israel.

Medicul Abulafia-Lapid, care este atât imunolog, cât și virolog, și-a bazat predicțiile privind performanța vaccinurilor împotriva altor boli și a explicat ce efecte au, pe rând, cele trei doze de vaccin.

„Cu prima injecție, dați sistemului imunitar o „primă lecție”, dându-i memoria de care are nevoie pentru a lupta cu un virus specific. Cu a doua injecție, îi amintești, iar a treia oară efectul injecției este și mai puternic”, a adăugat ea.

Pentru a-și susține argumentele, aceasta a oferit exemplul vaccinului împotriva HPV, care este administrat în Israel la naștere, la două luni și la șase luni. De asemenea, vaccinul împotriva hepatitei B este administrat la naștere, la o lună și șase luni. Vaccinul rotavirus este un alt ser administrat în trei doze, respectiv la două luni, la patru luni și 18 luni. În fiecare dintre aceste cazuri, cea de-a treia injecție oferă protecție de durată.

Mesajul ministrului israelian pentru români

În urmă cu o zi, ministrul israelian pentru Diaspora, Nachman Shai, a transmis un mesaj de conștientizare pentru români, prin intermediul cărora îi îndeamnă să se vaccineze, în contextul în care viața a mii de persoane este în pericol, iar spitalele sunt supraaglomerate.

„Voi, românii, ar trebui să vă vaccinaţi, şi nu sunt plătit de Guvern să vă spun asta. (…) Eu transmit un mesaj simplu: ‘Vaccinul vă va salva viaţa!’. Este ştiinţă. (…) Ieri dimineaţă (duminică – n.r.), când am mers la jogging, am văzut o ştire pe CNN cu titlul „Spitalele româneşti sunt pline”. De ce-şi asumă oamenii acest risc? Nu înţeleg”, a declarat Nachman Shai pentru Agerpres

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI