Țara care a înregistrat 49,1 grade Celsius. Unde face ravagii canicula în iulie 2021

de: Ștefan R. Apostol
22 07. 2021

Valurile de caniculă au lovit mai toată Europa și continetul american. În ultimele zile, s-au înregistrat maxime record din Turcia, nordul Japoniei și Irlanda de Nord. Meteorologii spun că mercurul a atins 43 de grade în Statele Unite ale Americii, în Montana.

Emisfera nordică are parte de temperaturi caniculare

După cum se vede pe o hartă meteo a globului, nu mai puțin de cinci cupole puternice de căldură se află deasupra maselor terestre din emisfera nordică. Aceste zone de presiune ridicată din atmosferă, intensificate de schimbările climatice, generează simultan explozii de căldură neiertătoare în America de Nord, Europa și Asia.

Domurile de căldură, într-o serie de cazuri, sunt sursa temperaturilor ridicate record și contribuie la roiurile de incendii în vestul Americii de Nord și în Siberia. În ultimele zile, s-au stabilit recorduri istorice în Turcia, nordul Japoniei și Irlanda de Nord.

Aliniate ca o paradă, cupolele de căldură fac, de asemenea, parte dintr-un blocaj de trafic de sisteme meteorologice care a declanșat dezastrul de inundații din Europa săptămâna trecută. Astfel de cupole de căldură sunt normale în această perioadă a anului, cel mai fierbinte moment al verii, dar este neobișnuit să avem atât de multe atât de intense. Fiecare dintre aceste cupole de căldură generează vreme excepțional de caldă.

Turcia este sub caniculă, cu temperaturi de 49 de grade

Mai la est, cupola de căldură parcată în sud-estul Europei și Asia de Vest a produs, de asemenea, temperaturi extrem de ridicate. Marți, termometrul din orașul turc Cizre, lângă granița cu Siria, a crescut la 49, 1 grade, cea mai ridicată temperatură a țării observată vreodată.

Etienne Kapikian, meteorolog la Meteo France, agenția meteorologică a țării, a scris pe Twitter că se așteaptă ca acest val de căldură să producă temperaturi record suplimentare provocatoare în zonele adiacente, inclusiv în Siria, Armenia, Georgia, Irak, Iran, Azerbaidjan și Rusia.

Mai departe spre est și nord, căldura record a invadat și nordul Japoniei, unde duminică și luni au fost stabilite maxime istorice. În Hokkaido, cea mai nordică insulă a Japoniei, cunoscută pentru stațiunile sale de schi și zăpada abundentă de iarnă, „căldura a fost atât de intensă, încât șinele trenului au fost distorsionate”, a scris pe Twitter Sayaka Mori, meteorolog cu sediul în Tokyo. Căldura excepțională a fost resimțită și în estul Rusiei și în Siberia, unde un asediu al incendiilor a încis peisajul.

În cele din urmă, traversând Pacificul, temperaturile mult mai calde decât cele normale acoperă Alaska. Cupola de căldură responsabilă este cea mai puțin intensă dintre cele cinci care afectează emisfera nordică.