Tânărul din imagine e un geniu român cu cea mai frumoasă poveste de iubire. Ioana și-a părăsit soțul ca să fie cu el până la moarte, îl recunoști?
Sergiu Celibidache, născut pe 28 iunie 1916 în Roman (județul Neamț) a fost unul dintre cei mai mari dirijori ai secolului XX. Personalitate complexă și controversată, Celibidache a adus o contribuție de neprețuit lumii muzicale, fiind apreciat atât pentru talentul său excepțional, cât și pentru abordările sale filosofice unice în interpretarea muzicii.
Sergiu Celibidache, geniul secolului XX
După ce a studiat la Conservatorul din București, Sergiu Celibidache a continuat studiile în Germania, unde a avut ocazia să își perfecționeze tehnica și cunoștințele muzicale. A devenit faimos în 1945, când a preluat conducerea Orchestrei Filarmonice din Berlin, la doar 33 de ani. Celibidache a rămas la conducerea acestei orchestre până în 1952, perioadă în care a câștigat respectul și admirația colegilor și criticilor deopotrivă.
Dirijorul român este cunoscut pentru stilul său unic de a aborda partiturile, punând un accent deosebit pe „fenomenologia muzicii”. Celibidache credea că fiecare notă și frază muzicală trebuie să fie atent analizată și înțeleasă, astfel încât interpretarea să fie cât mai autentică și profundă. Această abordare l-a făcut să fie considerat un perfecționist, uneori greu de colaborat cu alți muzicieni, dar întotdeauna respectat pentru rezultatele sale excepționale.
Filosofia și metodele de lucru
Una dintre trăsăturile distinctive ale lui Sergiu Celibidache a fost refuzul său de a face înregistrări comerciale. El considera că muzica trebuie trăită și experimentată în momentul interpretării, iar o înregistrare nu poate capta esența vie a unei performanțe live. Această filozofie a făcut ca multe dintre concertele sale să fie evenimente unice, apreciate pentru intensitatea și profunzimea interpretării.
De asemenea, Celibidache a fost un pedagog de excepție, predând la diverse instituții muzicale și influențând generații întregi de dirijori și muzicieni. Stilul său didactic era la fel de riguros ca și cel dirijoral, insistând pe importanța înțelegerii profunde a muzicii dincolo de simpla execuție tehnică.
Moștenirea lui Sergiu Celibidache
Sergiu Celibidache a murit pe 14 august 1996, în La Neuville-sur-Essonne, Franța, lăsând în urmă o moștenire impresionantă. Chiar dacă au rămas puține înregistrări, influența sa continuă să fie resimțită în lumea muzicii clasice. Concertele și cursurile sale au inspirat și continuă să inspire muzicieni din întreaga lume, consolidându-i statutul de geniu al artei dirijorale.
Uimitoarea poveste de dragoste dintre Sergiu și Ioana Celibidache
Ioana Celibidache a fost, timp de 45 de ani, soția lui Sergiu Celibidache. Pentru el și-a lăsat al doilea soț și a trăit doar pentru iubirea lor. S-au întâlnit în Buenos Aires, la Teatrul Colon, unde Celibidache, în vârstă de 38 de ani, se află în turneu cu orchestra Filarmonicii din Berlin. Ioana venise în Argentina cu al doilea ei soț, Nicolae Duca, un „băiat de băiat”, „licențiat în drept” , cu un cap de „fanariot afurisit”.
Atunci, orchestra interpreta Simfonia a IV-a a lui Brahms. Când l-a văzut pe Sergiu Celibidache, a povestit Ioana la bătrânețe, a fost ca lovită de apoplexie! După concert, tânăra a mers fără ezitare în cabina lui Celibidache ca să-i ceară un autograf pe programul orchestrei.
„Sergiu m-a măsurat cu privirea de jos în sus, apoi s-a uitat cu privirea catifelată în ochii mei și am plecat zbuciumată”, a relatat Ioana Celibidache.
Și-a părăsit al doilea soț pentru Sergiu
Odată ajunsă acasă, Ioana i-a spus soțului ei, fără să stea pe gânduri, că l-a găsit „pe bărbatul vieții mele!”. Și a plecat fără să se uite în urmă. Nicolae Duca a crezut că e o joacă, o glumă, că Ioana a înnebunit. Acesta sperase într-o revenire a ei după ce-i trece frenezia amorului. Însă nu s-a întâmplat așa.
Timp de 45 de ani, până la moartea lui Sergiu Celibidache, Ioana l-a urmat pretudindeni, cu șevaletul sub brațe, oriunde acesta avea concerte: Italia, Anglia, Danemarca, Suedia, Germania etc.
Întrebată cât de greu sau cât de ușor i-a fost să trăiască atâția ani în umbra lui Celibidache, Ioana a spus senin: ”Nu știu. Mie mi s-a părut a fi un dar de la Dumnezeu”.
Iubirea lor a fost mai puternică decât certurile
Au existat certuri, dispute sau conflicte în familia lor? Ioana Celibidache a susținut că da, amintindu-și cum a plecat odată de acasă supărată că soțul ei nu voia în ruptul capului să închidă gâștele pe care le aveau la „casa de moară” , vila lor situată la 100 km de Paris.
„Gâștele sau eu”, a fost ultimatumul tinerei, iar Celibidache a ales păsările, așa că Ioana și-a făcut bagajele și a plecat.
Însă doar pentru câteva zile, când dirijorul a cedat în defavoarea gâștelor.
„Ne certăm, dar nu ne plictiseam!”, a relatat ea.
După moartea dirijorului român în anul 1996, Ioana Celibidache a intrat „într-un tunel al durerii”. Totuși, salvarea a venit tot de la soțul ei: aceasta a început să scrie despre Sergiu.
„Sergiu e aici. E cu mine. Nu e mort. E transparent. Viața este un dar ce ni se retrage la un moment dat. Ea nu dăinuie și nu ar trebui să avem această pretenție la dăinuire” , a precizat Ioana Celibidache în 2012.