Tânăr cu 15% capacitate pulmonară, apel disperat către Ministerul Sănătății: „Cerem prea mult când cerem o șansă la viață?”
În timp ce autoritățile se concentrează pe gestionarea cât mai bună a pandemiei de COVID-19, mii de persoane cu insuficiență pulmonară așteaptă la coadă pentru o șansă la viață, șansă care pare din ce în ce mai îndepărtată. De curând, Ionuț Anghel, un tânăr cu o astfel de problemă, a transmis o scrisore emoționantă către Ministerul Sănătății, sperând că va fi observat în sfârșit.
“Noi stăm și ne prăpădim unul după altul”
Ionuț Anghel este un tânăr a cărei soartă se află în mâinile autorităților. Acesta mai are activitate pulmonară de doar 15%, iar în orice moment, ceasul rău îi poate suna la ușă. Cu toate acestea, el acuză Ministerul Sănătății că nu este preocupat să asigure transplantul de plămâni care ar putea salva atâtea vieți.
Mai mult, Ionuț afirmă că plămânii disponibil sunt trimiși în alte țări, către alți pacienți străini care au nevoie și ei de această intervenție vitală.
“Înțelegem că ultima perioada a fost acaparată de Pandemia Covid-19 și că toate forțele au fost țintite spre a limita numărul deceselor că urmă a infectării cu acest virus, însă ce plănuiți să faceți și cu restul bolnavilor ce au nevoie de fel de fel de tratamente sau, în cazul meu, de transplant pulmonar!
Astfel aș dori să mulțumesc autorităților care se gândesc și (n-)au o grijă nemărginită să ne ajute pe cei în așteptare de pe lista de transplant pulmonar, cel puțin!
Tare sunt curios de ce e totul atât de secret și de ce nu se dovedește că acești plămâni pe care-i tot trimitem în afară, nu sunt compatibili cu cei de pe lista de așteptare de aici! De ce nu există transparență?!!!
Totul ok dacă pleacă în afară organele pentru a semna acordul cu Eurotransplantul. Ar fi nemaipomenit dar…nimic! Numai vorbe și promisiuni deșarte am primit!
Ba că se semnează cu Ungaria, ba că se semnează cu Franța … și noi stăm și ne prăpădim unul după altul! Da, în ultima perioada au murit 3 persoane ce se aflau pe lista de transplant pulmonar și nu au murit de Coronavirus!”
“Majoritatea atârnam de un concentrator de oxigen și respirăm aer împrumutat! “
Ionuț Anghel povestește în postarea sa de pe Facebook că atât el, cât și cei în situația lui nu sunt primiți în străinătate, deoarece România este una dintre țările în care se realizează transplantul de plămâni. Ceea ce nu știu mulți este că situația este una cât se poate de grea și aproape imposibil de realizat.
Aceste intervenții ar putea fi realizate aici o data la o lună, în condițiile în care ar exista plămâni disponibili pentru transplant. Ionuț trage un semnal de alarmă și solicită ajutor urgent, căci viața a mii de oameni atârnă de un concentrator de oxigen.
“Nu ne primesc nicăieri în afară țării la transplant. Chiar zilele trecute am sunat la AKH și am întrebat și mi s-a răspuns că nu suntem primiți deoarece se face transplant pulmonar în România!
Pe noi ne-ați pus pe o listă de transplant ce se face într-un spital ce nu poate face un transplant pulmonar decât la cel puțin la o lună-două distanță unul față de altul, chiar dacă între timp apar și alți plămâni, și recuperare într-o rezervă de o persoană de la Spitalul Colentina, alt impediment pentru că dacă pacientul se recuperează greu, iar nu se mai face niciun transplant!
Că să fie și mai extraordinar, Spitalul Colentina a devenit spital Covid-19 și ne-ați semnat astfel sentința la moarte!
În perioada această pandemică, la AKH Viena s-a făcut un transplant pulmonar (printre altele realizate) chiar unei persoane ce era bolnavă de Covid-19! Ghiciți ce? Trăiește și mai are puțin până va fi externată. S-a recuperat neașteptat de repede!
De ce nu ne ajutați și pe noi, cei în nevoie de transplant pulmonar? Anul acesta s-a preferat să trimitem plămâni în afară.
De ce nu ne spuneți și nouă clar că nu se mai face la noi și gata? Să știm una și bună! De ce nu ni se spune că dacă nu vine dl dr. Tudorache din Germania să participe la transplant, nu se face nimic? De ce nu iese nimeni din programul de transplant pulmonar să spună ce se întâmplă?! De ce atâta secretomanie?
Chiar e nevoie să ieșim cu concentratoarele de O2 în stradă să protestăm? Majoritatea atârnam de un concentrator de oxigen și respirăm aer împrumutat! Da … pentru că noi plătim acest aer precum și tratamentele pe care le facem!
Eu mai am 15% capacitate pulmonară și nu cer minuni de la dumneavoastră, cer doar să dați dovadă că sunteți oameni și încă mai există omenie!
Cerem prea mult când cerem o șansă la viață? #vreausapotrespira”