Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Ce interdicții ai pe 29 august. Ce pățești dacă nu le respecți
Ziua de 29 august este destinată prăznuirii unei sărbători foarte importante în rândul creștinilor. Sâmbătă, 29 august, românii care respectă tradiția trebuie să aibă în vedere mai multe obiceiuri.
Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul – 29 august
Fiul Elisabetei și al lui Zaharia este cel despre care se știe că a spus Duhul Sfânt prin prorocul Maleahi: „Iată, trimit înaintea feţei Tale pe Îngerul Meu, care va găti calea Ta, înaintea Ta” (Maleahi 3, 1; Luca 7, 27). Sfântul este cunoscut și cub numele de: Înger, vârf al prorocilor, mucenic, Înainte-Mergătorul și Botezătorul lui Hristos.
Ioan l-a criticat în repetate rânduri pe Irod Antipa pe care l-a învinuit că trăiește într-un păcat după ce a luat-o de soție pe nevasta fratelui său care încă se afla în viață. După ziua de ospăț al lui Irod, fata Irodiadei a intrat, a jucat și l-a plăcut pe acesta. Împăratul i-a spus fetei să-i ceară orice, iar ea i-a cerut capul lui Ioan Botezătorul. Scena decapitării sfântului este descrisă în „Noul Testament” (Marcu, cap.6, 17-29), fiind și reprezentată în nenumeroase tablouri.
Interdicții în ziua prăznuirii sfântului
Obiceiurile rămase în urmă de la strămoși arată că în ziua de 29 august toți creștinii trebuie să țină post negru sau aspru și neapărat să nu bea vin roșu, acesta fiind considerat sângele lui Ioan Botezătorul. De asemenea, nu se mănâncă fructe sau legume roșii și nici varză pentru că pe varză ar fi fost tăiat capul acestuia. Mai mult decât atât, nu se mănâncă fructe rotunde precum merele, nucile sau pepene pentru că au forma capului.
În ziua de 29 august nu se taie nimic cu cuțitul, nu se mănâncă legume și fructe în cruce, pepene și usturoi. Nu se folosesc farfurii pentru că după ce a fost tăiat capul sfântului acesta a fost pus pe o tipsie. Nu se folosește mătura pentru că nu trebuie să fie tulburată liniștea morților și se poartă doliu.