Sute de mii de de muncitori străini ar putea veni la muncă în România. Domeniile cele mai căutate și salariile oferite
Angajatorii din România nu mai găsesc muncitori din țară pentru anumite domenii de activitate, astfel încât au găsit ca soluție angajarea lucrătorilor străini. Sute de mii de muncitori dinspre Asia și Europa ar putea să activeze în țara noastră, în anul 2024. Procentul lor este mai mare cu 40% față de anul curent.
Angajatorii din România nu mai găsesc muncitori din țară
În perioada actuală, angajații români nu mai au foarte mare tragere de inimă pentru a aplica pentru locuri de muncă în străinătate, preferându-le de cele de pe teritoriul țării noastre. Există totuși domenii de activitate în care angajatorii continuă să aibă probleme în a acoperi necesarul de forță de muncă.
Toate aceste domenii de activitate sunt afectate și de fluctuații mari de personal, potrivit specialiștilor. Având în vedere circumstanțele date, importul de forță de muncă din străinătate, mai ales din afara Europei, a reprezentat o soluție utilă.
Află detalii: Cât te costă să aduci un nepalez în România. Un angajator român a povestit tot: „M-a sunat să-l iau înapoi la lucru”
140 de mii de muncitori străini, pentru anul 2024
În anul curent, 100 de mii de muncitori străini au venit la muncă în România. Pentru anul viitor, contingentu de lucrători străină care vor putea veni la muncă în țara noastră este ma mare cu aproximativ 40 la sută, potrivit datelor analizate de specialiști.
Îm România, în anul 2024, ar putea să vină la muncă 140 de mii de muncitori străini. Cei mai mulți caută să se angajeze în domenii precum: retail, HoReCa, servicii, construcții, transport/logistică sau turism. Pozițiile fac parte din segmentul entry-level, care necesită minimum 2 ani experiență.
Cele mai căutate domenii de muncă pentru străini
De la începutul anului 2023 până în noiembrie, aproape 350 de mii de locuri de muncă au fost publicate pentru muncitorii străini. 86.000 au fost postate de angajatorii din retail, 51.000 de companiile din servicii, 40.000 de cele din industria alimentară, 37.000 de cele din turism, 32.000 de angajatorii din transport / logistică și 28.000 de cei din construcții.
Mediile salariale nete, la nivel național, pentru un angajat care ocupă o poziție entry-level în domeniile de activitate menționate sunt cuprinse între 2.600 și 3.600 de lei, după cum urmează:
- 3.000 de lei pentru cei care lucrează în retail;
- 3.600 de lei pentru angajații din construcții;
- 3.000 de lei pentru industria alimentară și HoReCa;
- 3.100 de lei pentru transport și distribuție;
- 2.600 de lei pentru turism.
Află detalii: Viața unui srilankez în România: ”Iubesc această țară”. Câți bani face ca ospătar, are deja cazare și masă
Obligațiie angajatorilor români pentru muncitorii străini
„Muncitorii care vin din afara spațiului european au aceleași drepturi cu muncitorii români. La acestea se adaugă, însă, obligativitatea angajatorului de a le asigura cazare și de a le oferi un salariu minim echivalent salariului minim pe economie din România”, a explicat Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs, liderul pieței de recrutare online din România.