Superstițiile despre pisicile negre, mit sau realitate? Cum au apărut și care este adevărul

de: Emanuela Pană
02 02. 2022

Dacă ești o persoană superstițioasă sau ai în jur astfel de oameni, atunci cu siguranță nu-ți este străină replica: „Pisicile negre aduc ghinion“. Aceasta este una dintre cele mai cunoscute superstiții, multe persoane înclinând să evite felinele negre atunci când acestea le „taie“ calea. Cât adevăr conține însă, în realitate, aceasta superstiție? Este sau nu un simplu mit? Află răspunsul în continuare.

Superstițiile despre pisicile negre, mit sau realitate?

Se crede că pisicile trăiesc pe lângă casa omului de cel puțin 3.500 de ani, vechii egipteni folosindu-se de ele pentru a ține la distanță șoarecii. Cu toate că au fost domesticite, pisicile nu și-au pierdut complet abilitatea de a trăi în sălbăticie. Un studiu realizat cu ceva ani în urmă, mai exact în 2012, arată că felinele au fost prima dată domesticite în anul 2200 î.Hr.

La acea vreme, în multe gospodării se găsea cel puțin o pisică, aceasta având rolul de protector al casei, alungând rozătoarele. Tot atunci, pisicile erau considerate un simbol al norocului. Mitologia egipteană o înfățișează pe zeița Bastet, cunoscută ca protectoare împotriva bolilor și a spiritelor rele, cu corp de femeie și cap de pisică. Și nu orice fel de pisică, ci una neagră.

Lucrurile s-au schimbat însă radical în momentul în care împăratul roman Teodosiu I a decis îndepărtarea tuturor ritualurilor păgâne, inclusiv cele legate de zeița Bastet. Propaganda religioasă împotriva pisicilor negre a devenit o mentalitate colectivă în următoarele secole.

Citește și: Motivul pentru care nu trebuie să te uiți noaptea în oglindă. Ce s-ar întâmpla, de fapt

Cum a apărut și care este adevărul

În Europa, superstiții precum „Ți-a tăiat pisica neagră calea“ sau „Mergi 3 pași înapoi când vezi pisica neagră“ au început să apară în perioada Evului Mediu, legenda pornind de la un bărbat și fiul acestuia, care s-au întâlnit cu o pisică neagră și au încercat să scape de ea lovind-o cu pietre.

Rănită, pisica a intrat în curtea unei femei despre care se zvonea că ar fi vrăjitoare. A doua zi, femeia a apărut învinețită și șchiopătând, ceea ce le-a creat oamenilor impresia că pisica a luat chipul femeii, fiind o creatură păgână care poate lua orice înfăţişare își dorește.

Alte teorii sugerează că, din cauza blănii lor negre, oamenii din acea perioadă au început să vadă pisicile negre ca un semn al morții și al ghinionului, la fel ca și corbii sau ciorile.

Din păcate, însă, astfel de superstiții le-au adus bietelor animale doar suferință, fiind alungate și deseori bătute.