Superstiții de Sfântul Dumitru. Ce se întâmplă în această noapte cu morții din morminte

Ce se intampla cu mortii din morminte de Sfantul Dumitru

Superstiții de Sfântul Dumitru 2020. Ce se întâmplă în această noapte cu morții din morminte, vedeți un pic mai jos. În popor, sărbătoarea Sfântului Dumitru este asociată cu moartea naturii, cu sosirea iernii și a frigului.

Sfântul Dumitru. Cea mai urâtă superstiție. Ce se întâmplă în noaptea sfântă cu morții din morminte

Potrivit credinței populare, Sfântul Dumitru este omologul Sfântului Gheorghe și de asemenea, Sfântul Dumitru este patronul păstorilor și garantul soroacelor. De Sfântul Dumitru căldura intră în pământ și gerilă începe să-și arate colții. Dacă Sfântul Gheorghe are grijă ca la ziua lui să fie codrul înverzit, Sfântul Dumitru are grijă să-l facă negru, adică să-l desfrunzească.

De asemenea, ziua Sfântului Dumitru este o zi a soroacelor pentru slujbe, se împarte mâncare si se slobod sărindarele. În plus, femeile duc mâncare la biserică și dau de pomană celor trecuți în lumea cealaltă.

Cine respectă sărbătoarea de Sfantul Dumitru va fi ferit de boli tot anul
Cine respectă sărbătoarea de Sfantul Dumitru va fi ferit de boli tot anul

În ce constă Datina Saiegiilor

Un alt obicei frumos al zilei de Sfântul Dumitru se întâlnește în Dobrogea. Mai mulți tineri se strâng la o casă, de unde pornesc apoi prin sat cântând din fluiere și cavale. Printre ei se află și un fecior îmbrăcat ca o cadâncă, iar astfel capătă bacșișuri. Obiceiul se mai numește și “datina Saiegiilor”.

Tot în această zi sfântă de 26 octombrie, de Sfântul Dumitru, se tunde coama cailor până la trei ani, ca să aibă un păr frumos.

Ce se întâmplă cu morții din morminte

Se mai spune,  în tradiția românească, că cei care vor păzi cu sfințenie această sărbătoare, de Sfânt Dumitru, vor fi feriți de boli sau lovituri.

La Sâmedru, cum mai este numit Sfântul Dumitru, se zice din bătrâni, că oamenii morți (în morminte) se fac muroi, vârcolaci, strigoi și, ieșind din pământ, le fac neplăceri celor pe cei vii.

Sfântul Dumitru, sau Sâmedru, superstiții legate de vreme și de iarna ce urmează

Cum e ziua de Sâmedru, așa va fi toată iarna;

Dacă la Sâmedru e vremea aspră, va fi iarna bună, iar alții zic că că de va fi la Sumedru vremea bună, toamna va fi lungă și frumoasă;

Dacă în noaptea Sfântului Dumitru e lună plină și cerul e senin, iarna va fi bună, iar dacă e lună plină și cerul e acoperit de nori, dacă plouă sau ninge, iarna va fi aspră, cu zăpezi grele;

Dacă la Sâmedru e lună nouă, iarna se începe curând și se termină repede, iar dacă e lună plină, iarna se începe curând și se termină târziu;

În noaptea de Sâmedru ciobanii pândesc unde dorm oile și, dacă dimineața se va scula întâi o oaie albă și va pleca în jos, iarna va fi grea; dacă se va scula o oaie neagră și va pleca în sus, iarna va fi ușoară.

Zilele Sfinților Dumitru sunt ultimele sărbători importante ale toamnei, sărbători care, după superstiții pastorale, marchează începutul iernii”, arată tradițiile populare.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI