Suntem la un pas de cea de-a șasea extincție planetară. Planeta se află în cel mai avansat stadiu de degradare din ultimele secole
Planeta noastră trece prin cea mai gravă criză de mediu din ultimele secole, conform unui raport Euronews. Specialiștii avertizează că următorii cinci ani sunt decisivi pentru viitorul vieții pe Pământ.
Ecosistemele, în special speciile de pești de apă dulce, sunt printre cele mai afectate, iar România nu face excepție.
În ultimii 100 de ani s-a pierdut o treime din Delta Dunării
În țara noastră, populația crapului românesc a scăzut alarmant cu 90% din cauza braconajului și poluării. În plus, am pierdut 85% din luncă și o treime din Delta Dunării, un patrimoniu natural de o valoare inestimabilă. La nivel global, biodiversitatea planetei este în declin, peste 70% dintre speciile sălbatice dispărând în ultimii 50 de ani, conform ultimului raport al Organizației Mondiale pentru Natură (WWF).
„Crizele legate de pierderea biodiversității și schimbări climatice împing viața sălbatică și ecosistemele dincolo de limitele lor, atingând puncte critice globale periculoase, care amenință să deterioreze sistemele de susținere a vieții pe Pământ și să destabilizeze societățile. Consecințele catastrofale ale pierderii unora dintre cele mai prețioase ecosisteme, cum ar fi pădurea tropicală amazoniană și recifele de corali, ar fi resimțite de oamenii și de natura din întreaga lume”, declară Kirsten Schuijt, director general al WWF International.
Am intrat deja în cea de-a șasea extincție planetară
Cercetările arată că am intrat deja în cea de-a șasea extincție planetară, care amenință nu doar speciile sălbatice, ci și însăși stabilitatea societăților noastre. De la anul 1500, peste 320 de vertebrate terestre au dispărut, iar populațiile rămase sunt într-un declin constant. Similar, un procent semnificativ de nevertebrate este pe cale de dispariție, între 16% și 33% fiind amenințate la nivel global.
Așa cum dispariția dinozaurilor în urmă cu 66 de milioane de ani a fost cauzată de un cataclism natural, actuala criză este rezultatul activităților umane: pierderea habitatelor și schimbările climatice. Ne aflăm la o răscruce, iar deciziile pe care le luăm în următorii ani ar putea determina viitorul vieții pe Pământ.