Sunt sănătoase sau nu lactatele din Lidl și Kaufland cu puține grăsimi? Ce s-a descoperit

de: Stan Nicu
28 03. 2023

Foarte mulți dintre români, mai ales aceia care vor să săbească sau să se mențină, aleg să cumpere și să consume produse lactate cu grăsime cât mai puțină. Întrebarea care se ridică este: sunt sănătoase sau nu lactatele din Lidl și Kaufland cu puține grăsimi? Ce s-a descoperit.

Ce fel de lactate ar trebui să consumăm. Cu grăsimi sau fără

Dezbaterea dacă lactatele cu conținut scăzut în grăsimi sunt mai sănătoase decât cele cu conținut normal sau ridicat este una largă și este încă în desfășurare.

Tot mai multe alimente prezintă formule modificate astfel încât să conțină o cantitate cât mai mică de grăsimi, fapt promovat ca un avantaj al respectivelor produse. Ar fi mai sănătoase.

Nu există un răspuns general

Nu există un răspuns general valabil, ci unul adaptat la fiecare individ. Există mai mulți factori, inclusiv de ordin genetic, probleme de sănătate, preferințele gustative, capacitatea de a respecta o dietă și chiar tipul felului de mâncare. Astfel, se creează confuzie în rândul consumatorilor.

Laptele și produsele lactate sunt bogate în substanțe nutritive, acestea oferind o sursă excelentă de calciu și vitamina D. În plus, lactatele reprezintă o sursă de proteine ușor digerabile și conțin potasiu, magneziu, fosfor, vitamina A, vitamina B2 și vitamina B12.

Aceleași substanțe nutritive, indiferent de conținutul de grăsimi

Produsele lactate sunt disponibile în marile magazine ca produse cu conținut ridicat de grăsimi, cu conținut redus de grăsimi și fără grăsimi.

Toate lactatele au aceleași substanțe nutritive, indiferent de conținutul de grăsimi. Conținut ridicat înseamnă 4% grăsimi, conținut redus înseamnă circa 1-2% grăsimi, iar conținut fără se referă la produsele cu 0 până la 0,2% grăsimi.

Ce recomandă specialiștii britanici

O analiza a mai multor studii observaționale a încercat să stabilească dacă există o relație dintre lactatele bogate în grăsimi, obezitatea și bolile cardiometabolice.

Concluzia a fost că dovezile observaționale nu susțin ipoteza conform căreia alimentele lactate cu conținut mare de grăsimi contribuie la obezitate sau risc cardiometabolic.

 Ce recomandă alți specialiști

De asemenea, Australian Heart Foundation și-a actualizat poziția, publicând o nouă declarație privind produsele lactate. Acum se încurajează oamenii să mănânce alimente lactate, cum ar fi lapte, brânză și iaurt, ca gustări sănătoase.

De asemenea, raportul Australian Heart Foundation concluzionează că deși persoanele cu colesterol ridicat ar trebui să utilizeze lactate cu conținut scăzut de grăsimi, nu există suficiente dovezi care să indice ca toate persoanele să urmeze aceste recomandări.

Această recomandare se referă numai la lapte, brânză și iaurt și nu la unt sau smântână, care ar trebui consumate ocazional și atunci în cantități mici.

Alimentele fermentate protejează organismul

De asemenea, cercetările de până acum nu sugerează efecte nocive ale consumului de lactate cu conținut obișnuit de grăsimi asupra rezultatelor bolii cardiometabolice și a factorilor de risc asociați.

Nu în ultimul rând, alte rezultate au relevat că alimentele lactate fermentate, cum sunt  iaurtul și brânza cu conținut ridicat de grăsimi, pot oferi un anumit grad de protecție împotriva bolilor cardiovasculare, precum și a diabetului zaharat de tip II.