Sunetul straniu care s-a auzit în timpul cutremurului din Gorj: “Ceva de neexplicat”

de: Stan Nicu
15 02. 2023

Românii din zona în care s-a resimțit puternic cutremurul din Oltenia au trecut printr-un advărat coșmar. În afară de zgâlțâiala puternică, oamenii au fost băgați în sperieți și de un zgomot parcă venit direct din filmele de groază. Sunetul straniu care s-a auzit în timpul cutremurului din Gorj, perceput ca ceva de neexplicat de localnici.

Un sunet venit parcă din altă lume s-a auzit în epicentrul cutremurului din Oltenia. “Ceva de neexplicat…”

La o zi și mai bine de la cel mai puternic cutremur care a lovit România în ultimii cinci ani încă se mai caută răspunsuri.

Specialiștii Institutului pentru Fizica Pământului anunță că magnitudinea seismului i-a luat prin surprindere, astfel se văd nevoiți să strângă mai multe date despre falia care a devenit activă în sudul ţării.

Localnicii, în stare de șoc după 160 de replici

Localnicii sunt și acum în stare de şoc şi au tresărit la fiecare dintre cele 160 de replici care au urmat după cutremurul inițial.

În urma seismului patru oameni au fost răniţi, iar zeci de clădiri avariate sunt în curs de evlauare. Autorităţile, care ar avea rafturile pline de planuri, potrivit premierului Nicolae Ciucă, promit că vor lua măsuri urgente de consolidare a imobilelor şubrede.

În zonă nu a mai fost cutremur de 200 de ani

Localnicii sunt speriați rău, în contextul în care în zonă nu a mai avut loc un cutremur de 200 de ani, iar acum, în 24 de ore au fost două seisme de intensitate mare și mai mult de 160 de replici.

În afară de mișcarea pământului localinicii povestesc că în timpul cutremurului s-au auzit niște sunete înfiorătoare, venite parcă de pe altă lume.

Zgomote stranii, în timpul cutremurului

„Urgie, a fost ceva de neexplicat. Un vâjâit ca un trăznet. Au picat coţurile la casă, toate. Uitaţi ce e aici! Nu se poate! Uragan, uragan, dar uragan ceva de groază”, au povestit localnicii din Lelești, locul unde seismul a avut epicentrul.

În comuna Leleşti, intensitatea seismului a fost de 7 grade, astfel că nimeni n-a dormit azi noapte. Astfel, peste noapte, la fiecare poartă a apărut câte o mașină în care localnicii au stat.

Localnicii au înnoptat în mașini

Mașinile au apărut după ce locuitorii din Târgu Jiu s-au refugiat la țară, pentru a nu mai sta în blocurile care în caz de un alt cutremur ar putea fi puse la pământ.

Din nefericire, o doamnă, de panică şi de teamă, a plecat la o prietenă şi apoi la spital a murit. Nu în ultimul rând, alte nouă persoane au făcut atac de panică şi au sunat la 112, ca mulţi alţi localnici îngrijoraţi din Târgu Jiu.