Succesorul lui Vladimir Putin ar putea fi mult mai periculos decât el. Cine face această previziune sumbră

de: Cătălina Burghelea
24 07. 2022

Războiul dus de Rusia în Ucraina durează deja de peste 150 de zile, timp în care confruntările au provocat pierderi de vieți omenești și pagube de ordinul sutelor de miliarde de euro. O încetare a focului nu este posibilă de nicio parte, Volodimir Zelenski cere înapoi teritoriile ocupate de ruși, în timp ce Vladimir Putin vrea cu orice preț Donbasul. Credeai că liderul de la Kremlin este rău și periculos? Succesorul său este Diavolul în persoană, avertizează un expert politic.

Ce s-a aflat despre succesorul lui Putin

Pe fondul invaziei în curs a Ucrainei și al efectelor asupra statutului Rusiei pe scena mondială, au apărut zvonuri despre sănătatea lui Vladimir Putin. Problemele medicale, împreună cu speculațiile despre posibila sa înlăturare de către alți oficiali ruși, îi determină pe mulți să discute despre succesorul său. Potrivit unui analist politic, cine va prelua puterea în Federația Rusă va fi la fel de rău sau mai periculos decât actualul președinte.

Următorul președinte al Rusiei ar putea înrăutăți și mai tare relațiile cu Occidentul

Keir Giles, director de cercetare și autor al cărții Moscow Rules (trad. rom. – Regulile Moscovei), a spus că este foarte probabil ca succesorul ipotetic al lui Putin să fie cel puțin la fel de dur ca el. Există „o mulțime de candidați” care să preia funcția după încheierea domniei lui Putin, iar un număr bun dintre ei „ar face relația Rusiei cu Occidentul, inclusiv cu propriul său popor, chiar mai proastă decât a făcut-o Putin în ultimii ani ai domniei sale”, susține autorul.

În opinia expertului, Rusia s-a îndepărtat de Occident după Războiul Rece și a revenit la ostilități: „În ultimii câțiva ani s-a înregistrat o represiune tot mai mare asupra propriei populații a Rusiei, care a evoluat în paralel cu ostilitatea crescândă față de lumea exterioară”, a declarat Giles pentru Express, citat de Newsweek. „Dar în ambele privințe, Rusia tocmai se întorcea la normele sale istorice și la zona sa de confort. Pentru că este o țară care s-a comportat întotdeauna în acest fel față de lumea exterioară și față de supuși. Acea perioadă a relațiilor apropiate cu Occidentul a fost o aberație și acum ne întoarcem la ceea ce este mult mai normal în istoria Rusiei”, a explicat acesta.

Același rol ca liderul de la Kremlin

Un potențial succesor al lui Vladimir Putin, a adăugat Giles, ar proveni, probabil, dintr-un mediu similar și va continua să readucă țara „la starea normală de opoziție față de Occident”.

La sfârșitul lunii iunie, generalul-maior Kiril Budanov, șeful serviciilor de informații ucrainene, a susținut că liderul de la Kremlin suferă de o boală „gravă” și că mai are de trăit aproximativ doi ani. Oficialul a presupus că președintele rus „nu are o viață lungă în față”. În mai, același Budanov a dezvăluit că Putin se confruntă cu o criză gravă de cancer, împreună cu alte boli nespecificate.

La sfârșitul lunii mai, un raport clasificat al SUA spunea că Vladimir Putin părea să fi reapărut după ce a fost supus unui tratament pentru cancer în stadiu avansat, au declarat trei lideri ai serviciilor secrete americane.