Substanța periculoasă care face ravagii pe litoralul românesc. ANA trage un semnal de alarmă: ce e ”funny gas”
Agenția Națională Antidrog avertizează turiștii aflați în vacanță la mare cu privire la existența unui sedativ folosit în domeniu medical ca anestezic. Potrivit instituției menționate, substanța psihoactivă este consumată în cadrul unor evenimente organizate în special în sudul litoralului.
Inharea, strict interzisă
Mulți turiști excentrici își pun viața în pericol, consumând „funny gas”, o substanță care se folosește în domeniul medical, dar și în cel culinar, la prepararea cremelor. Cu toate acestea, protoxidul de azot, așa cum este denumit științific, poate fi periculos dacă este inhalat și nu consumat conform recomandărilor făcute de medici.
Agenția Națională Antidrog a transmis, joi, prin intermediul unui comunicat, că această substanță este inhalată de tineri prin intermediul unor baloane, ceea ce le pune viața într-un real pericol.
„Astfel, la petrecerile organizate de regulă pe plajă, adolescenţii şi tinerii inhalează protoxid de azot (N2O) din baloanele umflate cu ajutorul unui dispozitiv (sifon) ce are încorporat un cartuş care degajă în interiorul balonului substanţa mai sus menţionată.
Protoxidul de azot (N2O) – gazul ilariant, cunoscut şi sub denumirea de „funny gas”, este un sedativ incolor şi inodor şi este folosit în domeniul medical, sub supraveghere medicală, în combinaţie cu alte substanţe, în special ca anestezic, dar şi în domeniul alimentar, la prepararea cremelor de tip frişcă (inhalarea acestei substanţe fiind strict interzisă)”, a anunţat Agenţia Naţională Antidrog.
Ce efecte produce consumul acestei substanțe
Printre reacțiile negative pe care această substanță le poate da se numără și încetinirea timpului de reacţie a corpului uman, transpiraţia excesivă, greaţă, vărsături, ameţeală, oboseală, halucinaţii, distorsiuni de sunet şi pierderi de memorie.
De asemenea, ANA menționează faptul că efectele se amplifică odată cu consumul crescut al acestei subtanțe, inclusiv dacă este combinat și cu alcool. În cazul unor efecte agresive, frisoane și stări rele, cei în cauză trebuie să apeleze imediat la ajutorul medicilor.
Agenţia Naţională Antidrog avertizează asupra pericolului consumului de substanţe interzise şi încurajează tineri și părinți deopotrivă să le semnaleze specialiştilor eventuale nereguri, cu scopul de a preveni consumul de droguri, dar și de a oferi ajutor și consultanță victimelor.
„ANA recomandă adolescenţilor să îşi aleagă cu grijă grupul de prieteni şi să îl schimbe în cazul în care aceştia exercită o presiune negativă asupra lor; să îşi petreacă timpul liber prin activităţi sănătoase şi adecvate vârstei; să evite persoanele care oferă, chiar şi gratuit, substanţe necunoscute, spunând că sunt legale şi nu produc efecte negative asupra organismului; să refuze invitaţiile făcute de diferitele persoane de a le urma în locuri retrase pentru a le oferi „ceva””, a mai transmia Agenția Națională Antidroguri.