Substanța din produsele de la raft pe care trebuie să o evităm. „Este de aproape 200 de ori mai dulce decât zahărul”
Oamenii trebuie să fie extrem de atenți atunci când se duc la cumpărături. Aceștia achiziționează foarte multe produse ce nu le fac deloc bine. Obiceiurile greșite sau graba de a șterge de pe listă activitatea în cauză îi aduce cu un pas mai aproape de medic. Există o substanță extrem de riscantă în anumite produse care sunt la îndemâna tuturor. Este vorba despre ceva „de aproape 200 de ori mai dulce decât zahărul.”
Evită produsele care conțin substanța aceasta: „este de aproape 200 de ori mai dulce decât zahărul”
Neurochirurgul Alexandru-Vlad Ciurea vine cu un avertisment pentru toți românii. Oamenii trebuie să fie mult mai atenți atunci când merg la cumpărături. Ei se expun la riscuri uriașe din cauza faptului că sunt mereu pe grabă sau obiceiurile lor nesănătoase au pus deja stăpânire pe stilul lor de viață.
O primă regulă pe care trebuie mereu să o ai în prim-plan atunci când mergi la supermarket sau alte magazine alimentare este să citești intens eticheta. Doctorul în științe medicale și profesor universitar susține că cel mai bun supliment alimentar pentru organism este mâncarea cât mai naturală.
De asemenea, produsele proaspete și consumate imediat după ce le-ai cumpărat din surse sigure sau de la bunicii de la țară sunt perfecte. Alimentele trebuie să fie cât mai puțin congelate sau ținute la rece și să nu conțină aditivi sau coloranți.
„Cel mai bun supliment alimentar pentru organism este mâncarea cât mai naturală. Cea de la țară, dacă se poate, de la micii producători. O mâncare ținută cât mai puțin la congelator, fără aditivi, fără coloranți.
Pentru că, pe lângă apă, odihnă și oxigen, și mâncarea este importantă pentru creierul nostru. Este bine de știut că mâncarea procesată vine uneori „la pachet” cu surprize neplăcute pentru organism, celebrele E-uri. Unele sunt teribil de periculoase”, a scris pe Facebook neurochirurgul Alexandru-Vlad Ciurea.
„Acesta suprastimulează neuronii, până la epuizare și distrugere”
Poate nu mulți știu, dar E951 este o substanță care se află în multe produse pe care le pun oamenii în coș. Acesta este un îndulcitor și potențiator de arome sintetic și este de 200 de ori mai dulce decât zahărul.
E951 supraestimează neuronii și riscă să-i distrugă încet. El este interzis preparatelor comercializate special pentru sugari și copii mici. Specialistul a recomandat tuturor să acorde atenție unor astfel de detalii.
„Un exemplu: E 951, îndulcitor și potențiator de arome sintetic. Este de aproape 200 de ori mai dulce decât zahărul! Se descompune, printre altele, în acid aspartic. Acesta suprastimulează neuronii, până la epuizare și distrugere. Prin urmare, produce migrene, amețeli, oboseală cronică și multe altele.
Nu întâmplător este interzisă utilizarea acestui E 951 în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici. Din păcate, educația alimentară este redusă la noi… Produsele fast-food și în general mâncarea procesată sunt la îndemână și la prețuri mici. Recomand să fim atenți la acest aspect în îngrijirea copiilor, adolescenților și tinerilor noștri”, a subliniat Vlad Ciurea.
Aditivul se găsește în:
- E951 aspartam este utilizat în băuturi nealcoolice (băuturi aromate pe bază de apă, de lapte și produse derivate din lapte, sau produse pe bază de sucuri de fructe) cu valoare energetică redusă sau fără adaos de zahăr;
- E951 aspartam se folosește și în deserturi și produse similare, doza acceptată de legislația în vigoare este de 1000 mg/kg (deserturi aromate pe bază de apă, preparate pe bază de lapte, deserturi pe bază de fructe și legume, de ouă, de cereale, de grăsimi) cu valoare energetică redusă sau fără adaos de zahăr;
- E951 aspartam se găsește și în snacks-uri pe bază de amidon, în nuci și alune glasate preambalate, uscate și cu adaosuri de arome;
- E951 aspartam este și în cerealele pentru micul dejun.
- E951 aspartam nu lipsește din produsele de cofetărie ( pe bază de cacao sau fructe uscate, pe bază de amidon, în paste tartinabile pe bază de cacao, lapte, fructe uscate sau grăsimi) cu valoare energetică redusă sau fără zahăr.
- E951 aspartam se mai găsește și în diverse produse de cofetărie fără zahăr.
- În guma de mestecat, în dropsuri pentru împrospătarea respirației, fără zahăr.
- În băuturi nealcoolice și alcoolice (cidru și rachiu de pere, bere fără alcool sau cu un conținut redus de alcool.
- În băuturi spirtoase, vin și băuturi nealcoolice se adaugă E951 aspartam în cantitate de 600 mg/L. Aceeași doză este admisă și în băuturile spirtoase cu o concentrație de alcool de până la 15% vol.