Subiecte BAC 2024 la Limba română. Ce au avut elevii de rezolvat

de: Ștefan R. Apostol
01 07. 2024

Subiecte BAC 2024 la Limba română. Astăzi este prima zi pentru probele scrise la sesiunea de BAC 2024, cu proba scrisă la examenul de la limba română. Tot astăzi se vor afla și ce subiecte au fost, dar și ce au avut elevii de rezolvat.

BAC 2024. La prima probă scrisă sunt așteptați peste 134.000 de candidați

Primul examen în sesiunea de BAC 2024, la Limba Română, va începe în toate centrele de examinare la ora 9:00, așa cum a fost prevăzut în calendarul Ministerului Educației. Pentru ziua de 1 iulie, în primul examen al probelor scrise sunt așteptați peste 134.000 de candiați, atât din absolvenții de anul acesta, 119.00, cât și din seriile anterioare, și anume 15.000 de elevi.

„Potrivit datelor transmise de comisiile județene/comisia ISMB de organizare a examenului, peste 134.000 de candidați (peste 119.000 din promoția curentă și peste 15.000 din seriile anterioare) sunt așteptați să susțină examenul în această sesiune (toate probele sau, în funcție de rezultatele obținute în sesiunile anterioare și recunoscute ca atare, doar probele nepromovate)”, se arată în comunicatul ME.

Conform Ministerului Educației, ca și în anii trecuți, intrarea în sălile de examinare se face începând cu ora 8:30, iar de la ora 9:00 se dau subiectele. Candidații vor avea la dispoziție trei ore pentru rezolvrea tuturor subiectelor. Accesul în sălile de examinare se va face pe baza cărții de identitate, altfel existând riscul de a nu putea intra în sală.

Subiecte BAC 2024 la Limba română

Începând cu ora 9:00, candidații care s-au prezentat la examenul de Bacalaureat la Limba Română 2024, au avut 180 de minute pentru a rezolva toate subiectele de astăzi, fiind vorba de trei subiecte, ca și în alți ani.

„Examenul național de bacalaureat 2024 (ambele sesiuni) se va desfăşura în conformitate cu prevederile ordinului de ministru 6.156/31.08.2023 și ale Metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de Bacalaureat – 2011 (aprobată prin ordinul ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 4.799/2010).”, se arată în ordinul de ministru emis pentru sesiunea de BAC 2024.

Update 13:11

Se pare că au apărut deja în spațiul public primele informații despre ce au avut elevii de rezolvat la examenul la limba română astăzi.

La primul subiect, candidații de la profilul real au avut un text la prima vedere, semnat de Gabriel Dimiseanu, intitulat „în vizită la Tudor Arghezi”. Printre subiectele date anul acesta la proba scrisă a fost și „Moara cu Noroc” a celebrului Ioan Slavici.

Din informații reiese că la subiectul al iII-lea candidații de la profilul real au avut de scris un eseu de 400 de cuvinte referitor la particularitățile unei anume nuvele, de altfel studiate în anii de liceu.

Ce au avut elevii de rezolvat în anii trecuți

Statistic vorbind, pentru anul acesta există toate șansele ca Mihail Eminescu să revină că subiect la BAC 2024, sau chiar Nichita Stănescu.

În sesiunea de anul trecut, spre exemplu, candidații au avut subiecte relativ ușoare, „Viața și Opera” de George Călinescu și un text din Ion Creangă, sau poezia lui Alexandru Vlahuță, „A mele visuri”, aici cerința fiind de a vorbi despre ideea poetic și mijloacele artistice folosite de autor.

Cu un an înainte, la sesiunea de BAC 2022, au avut ca subiecte texte de Nicolae Iorga, „Doamna Elena Cuza”, un text de Cezar Petrescu, unde candidații trebuiau să scrie un text argumentativ din perspectiva narativă a autorului, sau să faă un eseu pe marginea unor texte dramaturgice de comedie și să prezinte particularitățile acestora.

Calendar Bacalaureat 2024 pentru probele scrise

  • 1 iulie: Limba și literatura română – proba E.a) [proba scrisă]
  • 2 iulie: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) [proba scrisă]
  • 4 iulie: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) [proba scrisă]
  • 5 iulie: Limba și literatura maternă – proba E.b) [proba scrisă]
  • 8 iulie: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00
  • 9 – 11 iulie: Soluționarea contestațiilor
  • 12 iulie: Afișarea rezultatelor finale