Subiecte Bac 2023 la Limba română, sesiunea specială. Ce opere au picat la Bacalaureatul Olimpicilor

de: Ionuț Vieru
18 05. 2023

Au fost publicate de către Ministerul Educației Subiectele Bac 2023, sesiunea specială, Limba română. Ce au avut de rezolvat elevii olimpici, aflați în rândurile următoare. Proba la Limba română a fost susținută astăzi, pe data de 18 mai.

Subiecte Bac 2023, sesiune specială, Limba română

Ministerul Educației a publicat subiectele pe care le-au avut de rezolvat candidații la Limba și literatura română din cadrul sesiunii speciale a examenului de Bacalaureat 2023. Pe data de 18 mai a avut loc proba scrisă la Limba română, iar vineri se va desfășura evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română.

Iată subiectele și baremele pentru subiectele Bac 2023, sesiunea specială la Limba și literatura română:

  • Subiectul pentru profilul real și profilul tehnologic. Click aici.
  • Baremul pentru profilul real și profilul tehnologic. Click aici.
  • Subiectul pentru profilul uman. Click aici.
  • Baremul pentru profilul uman. Click aici.

Elevii au avut la dispoziție trei ore pentru a rezolva subiectele. La subiectul al III-lea, elevii de la real au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte în care să prezinte particularitățile unui text poetic studiat, aparținând de Lucian Blaga sau George Bacovia.

Pe de cealaltă parte, cei de la uman au avut de scris un eseu de minimum 400 de cuvinte în care sa prezinte particularități ale unui text poetic studiat, aparținând lui Ion Barbu sau Nichita Stănescu.

Potrivit Inspectoratului Școlar Județean Prahova, probele scrise și probele pentru competențele digitale și lingvistice au loc la Colegiul Național „Nicolae Iorga”, orașul Vălenii de Munte.

Citește și: Subiecte Bac Olimpici 2023 la informatică, biologie, chimie, fizică și anatomie

Calendarul sesiunii speciale de Bacalaureat 2023

  • 18 mai 2023 – Limba și literatura română — proba E)a) — proba scrisă;
  • 19 mai 2023 – Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A;
  • 22-23 mai 2023 – Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C;
  • 24 mai 2023 – Evaluarea competențelor digitale — proba D;
  • 25 mai 2023 – Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B;
  • 26 mai 2023 – Afișarea rezultatelor până la ora 12.00 Depunerea contestațiilor (între orele 12.00—14.00);
  • 26-29 mai 2023 – Rezolvarea contestațiilor;
  • 29 mai 2023 – Afișarea rezultatelor finale.

Sesiunea Bac 2023 specială este pentru absolvenții de liceu participanți la loturile olimpice și la competițiile sportive și artistice internaționale care se desfășoară în aceeași perioadă cu sesiunea iunie-iulie a examenului național de Bacalaureat 2023.

Probele încep la ora 09:00, iar timpul destinat elaborării lucrării scrise este de trei ore, începând din momentul în care s-a finalizat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Citește și: Ce s-a întâmplat cu subiectele la Anatomie de la Simularea pentru Bac 2023. Profesorii au analizat cerințele. „Nu mă aștept la note de cinci”

Ce probe se dau la Bac 2023

Elevii vor susține trei probe de evaluare a competențelor și trei probe scrise. Două dintre acestea sunt în funcție de profilul și specializarea urmate în liceu. De asemenea, elevii care au urmat liceul într-o limbă a minorităților naționale vor susține și o probă la Limba maternă.

Cele trei probe de evaluare a competențelor se vor da la: limba română, limba străină și evaluarea competențelor digitale. Toți absolvenții vor susține prima probă scrisă la Limba și literatura română, indiferent de profilul și specializarea urmate în liceu.

A doua probă, cea obligatorie a profilului, este Matematică, pentru elevii de la profilul Real, Servicii, Tehnic Militar, Resurse naturale și protecția mediului, respectiv Istorie, pentru profilul Uman, Artistic, Pedagogic, în afară de specializarea Învățătoare-educatoare, și Teologic.

Pentru cea de-a treia probă, elevii vor avea de ales între: Fizică, Chimie, Biologie, Informatică, Economie, Geografie, Logică și argumentare, Sociologie, Filosofie și Psihologie.