SUA: testele care ne arată că pot muri 900 de milioane de oameni, fără un vaccin

de: Emanuela Pană
03 04. 2020

Efectele pandemiei provocate de noul coronavirus sunt dramatice și se resimt în zeci de țări și teritorii. Ieri, pragul de un milion de cazuri de infectare cu COVID-19 declarate oficial, a fost depășit. Un experiment realizat de institutul John Hopkins Center for Health Security anunță rezultate sumbre. Despre ce este vorba, veți afla parcurgând acest articol.

Experimentul „Clade X“

O simulare a unei pandemii globale a fost realizată cu doi ani în urmă de institutul John Hopkins. Rezultatele sunt înfricoșătoare, în contextul în care amenințarea a devenit reală.

În mai 2018, experții institutului anterior menționat puneau în practică scenariul unei pandemii globale. Simularea a primit numele „Clade X“, iar concluzia la care s-a ajuns în urma acesteia a fost pe cât se poate de îngrijorătoare: nici SUA și nici omenirea nu sunt pregătite pentru o astfel de realitate.

Exercițiul a avut în vedere strategii, decizii, și politici la nivel înalt, care să prevină pierderea controlului asupra pandemiei.

Punctul de plecare al scenariului îl reprezintă infectarea în masă a oamenilor cu un nou virus cu elemente genetice ale virusului Nipah, transmis inițial de la animal (de la porci infectați sau lilieci) la persoane, și care se poate răspândi cu ușurință prin intermediul alimentelor contaminate.

Prin simptomalogie, virusul Nipah este foarte asemănător cu noul coronavirus: pentru început este asimptomatic dar contagios, provoacă febră, grețuri, și infecții respiratorii acute.

Scenariul prevedea contaminarea a 20% din populația lumii.

900 de milioane de oameni pot muri în lipsa unui vaccin

Varianta pesimistă a scenariului prevedea faptul că, în lipsa unui vaccin eficient împotriva bolii cauzate de contaminarea cu virusul mortal, numărul deceselor va ajunge la 10% din populația lumii, adică 900 de milioane de persoane.

Experimentul „Clade X“ – Scenariu pesimist: Fără un vaccin eficient pot muri 900 de milioane de oameni

Potrivit scenariului „optimist“, virusul fusese eradicat la 20 de săptămâni distanță de momentul în care a început pandemia, dar cu prețul pierderii a 150 milioane de oameni.

Reamintim că, bilanțul deceselor cauzate de contaminarea cu noul coronavirus din România a urcat vineri, 3 aprilie, la 116. Ziua de ieri a fost cea în care s-au înregistrat cele mai multe cazuri de la începutul pandemiei.