SUA, atac virulent la adresa Chinei după vizita lui XI Jinping la Moscova. Ce acuzații îi aduce
Vizita liderului Xi Jinping la Moscova creează suspiciuni în rândul SUA, care acuză China pentru un soi de complicitate vizavi de acțiunile agresive pe care Rusia le exercită în Ucraina. În cursul zilei de marți, purtătorul de cuvânt al Consiliului de securitate naţională al Casei Albe, John Kirby, a făcut mai multe afirmații oficiale, din care reiese o serie de îndoieli față de mesajele transmise de China.
China și Rusia, aliate împotriva Occidentului?
Cele două țări par a fi mai mult aliate împotriva Occidentului, pe care îl consideră o competiție acerbă pe care doresc să o elimine. Astfel, Vladimir Putin și omologul său chinez, Xi Jinping, s-au întâlnit pentru a discuta despre o posibilă pace între Rusia și Ucraina, dar și pentru a discuta despre mai multe tratate de colaborare între China și Rusia.
În ciuda acestei prietenii dintre Rusia și China, Xi Jinping pare că dorește să înlocuiască dominația rusă din Asia Centrală, iar dovadă stau telegramele pe care liderul chinez le-a trimis Kazahstanului, Kârgâzstanului, Uzbekistanului şi Tadjikistanului în mai pentru „primul Summit China-Asia Centrală”.
Invitația către aceste țări a coincis cu vizita pe care Xi Jinping a avut-o la Moscova, în timpul căreia, acesta s-a adresat către Vladimir Putin cu formula „dragul meu prieten”, căruia i-a promis că îl va susține pentru a câștiga un nou mandat de președinte al Rusiei la alegerile viitoare.
„Este adevărat că țările noastre împărtășesc aceleași obiective sau unele similare. Am depus eforturi pentru prosperitatea țărilor noastre… putem coopera și lucra împreună pentru a ne atinge obiectivele. Sunt foarte fericit că pot vizita din nou Rusia, la invitația dumneavoastră. Și că Rusia este prima țară pe care am vizitat-o după realegerea mea ca președinte al Chinei”, i-a mai spus Xi lui Putin.
SUA, reproșuri pentru China
În cursul zilei de marți, John Kirby a făcut mai multe afirmații care vizează relația îndoielnică dintre Rusia și China, în ciuda declarațiilor anterioare ale Chinei, care a dezvăluit că nu susține Moscova și că pledează pentru pace.
Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Casei Albe i-a amintit Chinei că nu a condamnat invazia rusă și mai mult, a continuat să cumpere petrol rusesc.
John Kirby a acuzat Beijingul că „răspândeşte propaganda rusă” privind modul în care a izbucnit războiul din Ucraina, astfel că, acesta ar fi rezultatul agresiunii occidentale, în timp ce Vladimir Putin şi Xi Jinping au lăudat marţi intrarea într-o „nouă eră” a relaţiei lor „speciale”.
Purtătorul de cuvânt a dorit să menționeze că cele două ţări nu sunt legate printr-o „alianţă” reală, ci printr-o „căsătorie din interes”. China şi Rusia „vor să schimbe regulile” care guvernează ordinea internaţională, a adăugat John Kirby.
În ciuda acuzațiilor făcute, el a afirmat că Statele Unite doresc în continuare să menţină canale de comunicare cu China, în timp ce preşedintele american Joe Biden nu a renunțat la ideea de a se întâlni cu Xi Jinping.
John Kirby a mai subliniat că, din ce ştie, până acum, China nu a oferit ajutor militar Rusiei. Administraţia americană crede că Beijingul are în vedere un astfel de ajutor, însă China dezminte categoric aceste afirmații.