SUA, anunțul momentului despre revenirea în UNESCO. Care este motivul principal

de: Rosu Ioana
23 03. 2023

SUA revine pe scena internațională cu o veste menită să surprindă pe toată lumea. După o ieșire spontană din UNESCO, în 2017, șeful diplomației americane, Antony Blinken, a cerut miercuri revenirea Statelor Unite în cadrul organizației. Potrivit argumentului oferit de acesta, motivul ar fi unul întemeiat, adaptat la contextul social și politic actual.

SUA, din nou în UNESCO?

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a cerut în cursul zilei de miercuri revenirea SUA în UNESCO, explicând că această acțiune este absolut necesară pentru a evita o extindere a influenței Chinei.

„Cred sincer că ar trebui să ne întoarcem în UNESCO. Nu pentru a le face un cadou, ci pentru că ceea ce se întâmplă acolo contează cu adevărat”, a spus secretarul de stat american în faţa unei comisii parlamentare, făcând referire în mod special la dezbaterile organizației ce își are sediul la Paris.

SUA a ales să se retragă din cadrul organizației din cauza discursului „anti-Israel” al organizației, acțiune care a fost lăudată la acea vreme de către premierul israelian, Benjamin Netanyahu.

”Este o decizie curajoasă și morală, deoarece Unesco a devenit un teatru al absurdului. În loc să conserve istoria, o distorsionează”, a transmis acesta.

Nu același sentiment de apreciere l-a avut și directoarea UNESCO, care și-a exprimat regretul profund față de decizia SUA de a se retrage.

”Universalitatea este esenţială misiunii Unesco în vederea construirii păcii şi securităţii internaţionale în faţa urii şi violenţei, prin apărarea drepturilor omului şi demnităţii umane”, a subliniat Bokova, prin intermediul unui comunicat.

Deși SUA s-au retras din agenția ONU pentru educație, știință și cultură sub conducerea fostului președinte Donald Trump la sfârșitul anului 2018, aceștia opriseră plata cotizațiilor încă din 2011.

SUA, acțiuni împotriva extinderii influenței Chinei

Antony Blinken a argumentat în cursul zilei de miercuri care este motivul principal pentru care SUA dorește revenirea. Astfel, cea mai puternică motivație este aceea de a evita creșterea influenței Chinei în lume, avân în vedere statutul favorizant în cadrul UNESCO.

„China este acum cel mai mare contribuabil la UNESCO, iar noi nici măcar nu suntem la masă. Este important să revenim”, a declarat Blinken.

Departamentul de Stat al SUA a solicitat deja 150 de milioane de dolari în propunerea de buget pentru 2024 pentru finanțarea unei eventuale reveniri a administrației Biden, care a fost recent înaintată Congresului pentru aprobare.