SUA, anunțul momentului despre implicarea Chinei de partea Rusiei în războiul din Ucraina: „Ne uităm la fiecare informație pe care o avem”

SUA, anunțul momentului despre implicarea Chinei de partea Rusiei în războiul din Ucraina: „Ne uităm la fiecare informație pe care o avem
Vladimir Putin și ministrul chinez de Externe

Odată cu înfrângerile suferite pe teren, Vladimir Putin rămâne tot mai singur și mai izolat de liderii mondiali pe care s-ar fi putut baza într-o vreme. După amenințările nucleare făcute cu puțin timp în urmă, dar și după decretarea mobilizării parțiale din Rusia, tot mai mulți „prieteni” încep să îl părăsească pe nesimțite. Printre partenerii Rusiei, în ultima vreme, s-a numărat și China, o putere ecomică uriașă în lume, care ar putea depăși SUA în câțiva ani. Pentru că alianța Rusiei cu China ar fi de temut penru toată lumea, SUA a anunțat care ar fi legătura dintre cele două țări, de fapt.

China va sprijini Rusia în războiul din Ucraina?

Rusia nu are multe șanse de izbândă dacă nu va fi susținută de un aliat puternic, diferit de Occident, care se află de partea Ucrainei. De aceea, multă vreme s-a vorbit despre ajutorul pe care China i l-ar putea oferi Rusiei, cu scopul de a o ajuta să obțină victorii pe câmpul de luptă.

Din fericire, SUA vine cu un anunț care ar putea fi îmbucurător pentur toată lumea. Mai exact, Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, a transmis că SUA nu a observat niciun indiciu care să arate că Rusia va fi ajutată de China în acest război sau, mai mult, că aceasta ar contribui în vreun fel la evitarea sacțiunilor impuse Rusiei.

„Ne uităm la fiecare informație pe care o avem. Nu am văzut încă nimic care să indice că RPC adoptă o abordare diferită atunci când vine vorba de asistență în materie de securitate, când vine vorba de eforturile de a ajuta în mod sistematic Rusia să evite sancțiunile”, a transmis Ned Price.

Acesta a dat asigurări cu privire la faptul că SUA va urmări în continuare cum va interveni China în acest conflict, menționând, de asemenea, că declarațiile făcute de ministrul chinez de Externe, Wang Yi au indicat un anumit grad de neliniște față de agresiunile Rusiei în Ucraina.

SUA, amenințare la adresa Chinei

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, s-a întâlnit, vineri, cu ministrul chinez de Externe la Organizația Națiunilor Unite, acolo unde a atras atenția asupra consecințelor suportate de China în cazul în care aceasta va sprijini invazia rusească a unui stat suveran, a transmis Departamentulul de Stat al SUA. În ciuda faptului că nu a ajutat din punct d evedere militar Rusia, China a susținut-o indirect pe toată perioada războiului, criticând sancțiunile occidentale care au vizat țara condusă de Putin.

Pe de altă parte, Wang Yi a susținut pacea dintre cele două țări, făcând apel la părțile implicate pentru a stopa acest conflict sângeros și pentru a evita extinderea lui.

„Soluţia fundamentală este să abordăm preocupările legitime privind securitatea ale tuturor părţilor şi să construim o arhitectură de securitate echilibrată, eficientă şi durabilă.

Facem apel la toate părţile implicate să prevină o extindere a crizei şi să protejeze drepturile legitime şi interesele ţărilor în curs de dezvoltare”, a susținut ministrul de externe chinez, Wang Yi.