SUA, anunțul care dă peste cap toate planurile Ucrainei de victorie. Cum se va termina, de fapt, războiul

de: Rosu Ioana
26 05. 2023

Șeful Statului Major al SUA, generalul Mark Milley, a venit cu un anunț dezarmant pentru Ucraina, care de săptămâni bune își anunță contraofensiva care va schimba cursul răzbiului, le mulțumește statelor occidentale pentru ajutorul necondiționat oferit, dar în același timp, avertizează Rusia de finalul nefericit pe care îl va trăi în război. În ciuda tuturor informațiilor care anticipau o victorie a Ucrainei, generalul american anunță o schimbare de perspectivă.

Războiul din Ucraina nu se va termina prea curând

Șeful Statului Major al SUA, generalul Mark Milley, s-a arătat reținut cu privire la capacitatea Ucrainei de a expulza rapid toate forțele rusești existente pe teritoriul său, potrivit AFP. Anunțul a fost făcut în cadrul unei reuniuni virtuale a Grupului de contact pentru Ucraina, care reunește aproximativ cincizeci de țări care oferă sprijin militar Ucrainei. Astfel, Mark Milley a atras atenția asupra modului în care se va finaliza acest război, excluzând calea militară.

„Acest război nu va fi câștigat pe cale militară de Rusia”, a transmis generalul Milley în fața presei.

În continuare, oficialul a explicat că obiectivele propuse de Rusia la începutul războiului nu vor putea fi obținute prin mijloace militare, ceea ce înseamnă că luptele grele vor continua, până când, cel puțin una dintre țări, va realiza ca acest război trebuie finalizat printr-o negociere diplomatică sau o înțelegere militară.

„Obiectivele inițiale ale Rusiei, printre care se numără răsturnarea guvernului ucrainean, nu pot fi atinse prin mijloace militare, nu va funcționa. Aceasta înseamnă că luptele vor continua, că vor fi sângeroase, că vor fi grele. Și, la un moment dat, ambele părți fie vor negocia un acord, fie vor ajunge la o soluție militară”, a transmis cel mai înalt ofițer american.

În trasarea acestei concluzii a fost luată în calcul și prezența a sute de mii de soldați ruși pe teritoriile Ucrainei, ceea ce înseamnă că nu vor putea fi înlăturați prea repede pentru recucerirea teritoriilor.

Volodimir Zelenski, veste bună privind recuperarea soldaților ucraineni care au luptat în Bahmut

În cursul serii de joi spre vineri, liderul ucrainean a transmis cetățenilor un mesaj prin care îi informează cu privire la ajutorul primit din Occident, dar și la recuperarea soldaților ucraineni din mâinile rușilor, prin schimbul de prizonieri.
Liderul ucrainean se arată entuziasmat de ultimele reușite și de salvarea mai multor soldați care au luptat pt a apăra țara.

„Astăzi avem un alt rezultat pozitiv din partea echipei noastre care lucrează la schimburile de prizonieri. Am returnat încă 106 dintre războinicii noştri din captivitatea rusă – au luptat în sectorul Bahmut.

Este foarte important faptul că nu existau deloc informaţii despre multe dintre aceste 106 persoane – erau considerate dispărute. Dar noi i-am găsit. I-am adus înapoi acasă. 8 ofiţeri, 98 de soldaţi şi sergenţi…”

Bineînţeles, sunt recunoscător şi fiecărui soldat care s-a asigurat că avem un fond de schimb adecvat. Toţi cei de pe linia frontului ar trebui să ţină minte acest lucru: cu cât vom lua mai mulţi prizonieri de război ruşi, cu atât mai mulţi dintre oamenii noştri se vor întoarce”, a transmis președintele.