SUA, actualizare de ultimă oră a Strategiei de Securitate. Decizie finală privind folosirea armelor nucleare de către Washington
În contextul tensiunilor tot mai mari între Rusia, China și Occident, SUA a luat măsuri de ultimă oră privind actualizarea Strategieie de Apărare Națională și a Posturii Nucleare și de apărare antirachetă a SUA pentru 2022. Deciziile au fost anunțate de șeful Pentagonului, care a descris modul în care SUA se raportează la Rusia și China privind pericolul reprezentat de aceste două țări în următoarele decenii.
Noile
Premiera anunțată de SUA
Secretarul Apărării SUA, Lloyd Austin, a transmis avertizări directe către Vladimir Putin, căruia i-a transmis faptul că răspunsul comunităţii internaţionale nu va întârzia să apară, dacă acesta va decide să lanseze vreun atac nuclear.
Pentru prima oară, SUA a actualizat și publicat strategiea de apărare americană în același timp cu noua strategie nucleară, potrivit AFP.
Potrivit departamentului american al Apărării SUA, China reprezintă o provocare și un pericol constant, în timp ce Rusia reprezintă o amenințare a intereselor naționale ale SUA atât în străinătate, cât și pe propriul teritoriu, a transmis departamentul american al Apărării, care a stabilit strategia pentru armata americană în următorii ani.
„China reprezintă provocarea cea mai importantă şi cea mai sistemică, în timp ce Rusia reprezintă o ameninţare acută la adresa intereselor naţionale ale Statelor Unite în străinătate şi pe teritoriul american”, se arată în documentul prezentat de SUA, care a mai precizat și alte pericole existente, precumt estele cu rachete ale Coreei de Nord, programul nuclear al Iranului, dar și reţelele teroriste globale.
Țările de care SUA se teme cel mai rău
Potrivit informațiior transmise de SUA de-a lungul timpului, China și Rusia par a fi puterile care reprezintă cele mai mari pericole pentru siguranța SUA, ceea ce a determinat o mobilizare de urgență pentru actualizarea strategiei de securitate, care să împiedice „o dominaţie a Chinei în regiuni-cheie, protejând în acelaşi timp teritoriul american şi consolidând un sistem internaţional stabil şi deschis”, a transmis Pentagonul. Ulterior, oficialii SUA au menționat că „un conflict cu China nu este nici inevitabil, nici de dorit”.
Șeful Pentagonului a explicat că decizia actualizării strategiei de securitate a avut ca scop descurajarea Chinei și a puterii din ce în ce mai mari pe care aceasta o are asupra întregii lumi.
„Este singurul concurent care încearcă să remodeleze ordinea internaţională şi, în acelaşi timp, are o putere din ce în ce mai mare de a face acest lucru”, a transmis Lloyd Austin.
În justificarea acestei actualizări de ultimă oră, SUA a explicat că și Rusia reprezintă o „amenințare acută” în materie de securitate, având în vedere comandarea ofensivei militare din Ucraina, care durează de opt luni și care nu dă semne de încetare.
Cu toate acestea, SUA susține că pericolul reprezentat de Rusia față de SUA poate fi schimbat pe termen lung, ceea ce nu se va întâmpla în cazul Chinei.
Cu privire la posibilitatea folosirii armelor nucleare de către SUA, modificările aduse în documentul pe care se bazează noua strategie de securitate indică faptul că „SUA vor lua în considerare utilizarea armelor nucleare doar în circumstanţe extreme”, cu scopul de a-şi apăra interesele vitale şi pe cele ale aliaţilor şi partenerilor săi.
În document se mai precizează faptul că, atâta timp cât armele nucleare continuă să existe, rolul fundamental al acestora este acela de a „descuraja” orice formă de atac strategic, inclusiv convenţional, împotriva teritoriului său sau al aliaţilor săi, scrie potrivit Agerpres.