Studiul care răstoarnă tot ce se știa despre noul virus din Wuhan. Unde a apărut, de fapt, COVID-19 pentru prima oară

de: Ștefan R. Apostol
02 06. 2020

Într-un nou studiu eliberat de Centrul pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor din China, s-a concluzionat că noul coronavirusul nu a început pe piața din Wuhan, iar Beijingul admite această nouă informație.

Studiul care răstoarnă tot ce se știa despre noul virus din Wuhan

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor Gao Fu a admis că nu au fost depistați viruși la probele de animale, iar Gao Fu, şeful Centrului pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor, spus că au fost găsite doar în eșantioane de mediu, inclusiv în canalizare. Afirmația lui Gao a apărut după ce o serie de studii au pus la îndoială afirmația sa inițială.

China s-a obișnuit cu mărturisirile publice la televizor. Dar de data aceasta, cuvintele au provenit de la unul dintre cei mai buni oficiali ai națiunii și au avut implicații globale.

La început, am presupus că piața fructelor de mare ar putea fi focarul virusului, dar acum piața este mai mult ca o victimă”, a spus Gao Fu, directorul Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Aceasta a fost o admitere uimitoare. Căci același om de știință a arătat fără echivoc cu degetul piața din Wuhan, unde animalele sălbatice au fost vândute atunci când țara sa anunța lumii despre un nou virus mortal în oraș. Piața a fost închisă și curățată ca o scenă a crimei, în cuvintele unui alt expert, întrucât atenția globală se concentra asupra comerțului îngrozitor de animale sălbatice.

Unde a apărut, de fapt, COVID-19 pentru prima oară

Analiza inițială a lui Gao a avut sens după focarele anterioare de virusi zoonotici, boli care sar de la animale la oameni, cu toate acestea, suspiciunea a crescut din cauza eșecului guvernului chinez de a împărți date de la animalele eșantionate pe piață în urma acoperirii sale timpurii a datelor reale despre infecții.

Acum, Gao a recunoscut că nu au fost detectați viruși la probele de animale. El a spus că au fost găsite doar în eșantioane de mediu, inclusiv în canalizare, înainte de a adăuga un aspect intrigant că „noul coronavirus a existat cu mult înainte”. Nimeni nu ar trebui să se îndoiască de semnificația declarației, deoarece Gao nu este doar cel mai înalt epidemiolog din China, ci și un membru al organului consultativ politic al țării. Curios, revelația sa a urmat unui interviu televizat cu Wang Yanyi, directorul Institutului de Virologie Wuhan, în care ea a insistat că afirmațiile despre boala care s-a propagat din unitatea ei de securitate superioară erau „fabricații pure”.

Un reper Lancet a descoperit că doar 27 din primele 41 de cazuri confirmate au fost „expuse” pe piață, și doar unul dintre cele patru cazuri inițiale din primele două săptămâni din decembrie. Cu două săptămâni în urmă, The Mail  a dezvăluit o altă lucrare academică cheie a trei biologi din America, care au spus că toate datele disponibile sugerează că boala a fost luată pe piață de cineva deja infectat. Deci, ce înseamnă toate acestea?

Din păcate, cantitatea de descoperiri masive de cercetare pare să se adâncească, mai degrabă decât să disperseze confuzia asupra coronavirusului, care este mult mai imprevizibil decât un simplu virus respirator în modul în care atacă organismul. Așa cum spunea Gao într-un alt interviu, acesta este cel de-al șaptelea coronavirus care infectează oamenii, dar niciunul dintre predecesorii săi nu a acționat ca acesta ciudat. „Comportamentul acestui virus nu este ca un coronavirus„, a spus Gao, iar  în ceea ce privește acei trei biologi americani, au fost „surprinși” să găsească virusul „deja pre-adaptat transmisiei umane”, contrastând stabilitatea sa cunoscută anterior cu un coronavirus care a evoluat rapid în perioada epidemiei globale de Sars între 2002 și 2004.

Studiul care răstoarnă tot ce se știa despre noul virus din Wuhan. Unde a apărut, de fapt, COVID-19 pentru prima oară

Săptămâna trecută, oamenii de știință australieni au găsit în mod similar că Sars-CoV-2 , noua tulpină de coronavirus care cauzează boala, este „unic adaptată pentru a infecta oamenii”. Stabilitatea genetică facilitează găsirea de vaccinuri, dar Nikolai Petrovsky, cercetătorul care a condus echipa australiană, a declarat că virusul „nu este tipic pentru o infecție zoonotică normală”, deoarece a apărut brusc cu capacitatea „excepțională” de a intra în oameni încă din prima zi.

El a subliniat, de asemenea, „site-ul de clivaj al furinei”, care permite proteinei spike să se lege eficient de celulele din mai multe țesuturi umane, crescând infecțiozitatea și nu există în coronavirusurile cele mai similare. Unii experți spun că acest lucru ar fi putut evolua prin mutație în timpul „transmiterii nerecunoscute la om” după trecerea de la un animal. Cu siguranță, aceasta ar ajuta la găsirea oricărei gazde intermediare, cum ar fi civetele care „amplifică” virusul Sars din lilieci.

O lucrare a profesorului Yong-Zhen Zhang, un excelent expert chinez, a spus că aceasta este „probabil cea mai importantă” diferență între noul virus și ruda cea mai apropiată, un virus numit RaTG13 derivat dintr-un liliac de către oamenii de știință din Wuhan.

De asemenea, prof. Zhang a menționat că virușii cei mai apropiați de noul coronavirus au fost prelevati de la lilieci în Yunnan, la 1.000 de mile de Wuhan, deși 96 la sută similare genetic, „în realitate acest lucru reprezintă mai mult de 20 de ani de evoluție a secvenței”.

Săptămâna trecută, directorul institutului de virologie, Wang, a spus că oamenii de știință de la laboratorul ei au izolat și au obținut coronavirusuri din lilieci, dar au insistat că nu au decât „trei tulpini de virusuri vii”. Afirmația ei a fost respinsă drept „demonstrabil de falsă” de către expertul în biosecuritate, Richard Ebright, profesor de biologie chimică la Rutgers University, New Jersey, care a spus că institutul a publicat analize cu mai mult de trei tulpini de coronavirus viu de lilieci. Puțini se îndoiesc că acest virus ciudat a apărut în stare de letalitate la un animal.

Natura a creat acest virus și s-a dovedit încă o dată cel mai eficient bio-terorist. Dacă [coronavirusul] ar fi putut fi într-un fel izolat și studiat în acest laborator din Wuhan, nu avem cum să știm.”, a declarat Francis Collins, directorul Institutelor Naționale de Sănătate din SUA.

Studiul care răstoarnă tot ce se știa despre noul virus din Wuhan. Unde a apărut, de fapt, COVID-19 pentru prima oară

Aici este punctul cheie. În acest stadiu este nechibzuit să excludem posibilitatea, oricât de îndepărtată, că această pandemie ar putea fi consecința unei scurgeri dintr-un laborator chinezesc. După cum a spus profesorul Petrovsky, oamenii de știință de oriunde lucrează cu viruși microscopici pot face greșeli și există multe exemple care să dovedească acest punct. Mai presus de toate, este crucial să găsim originile. Dacă această pandemie este un eveniment natural, poate izbucni din nou dintr-o sursă similară, și data viitoare cu un impact și mai exploziv.

Un exemplu este ebola, o altă boală zoonotică (din liliecii de fructe) care a apărut pentru prima dată în 1976. Toate datele care indică focare au dus la mai puțin de 300 de victime, până când un focar ulterior în Africa de Vest în 2014 a dus la 11,310 decese. Problemele sunt complicate de acuzațiile lui Donald Trump la adresa Beijingului și de faptul că o scurgere de laborator dovedită ar fi catastrofală pentru președintele Chinei, Xi Jinping, în timp ce încearcă să exploateze pandemia pentru a împinge crezul dictatorial și conducerea globală a națiunii. Poate că cel mai bun argument împotriva ideii virusului produs în laborator a venit de la Susan Weiss, profesoară de microbiologie la Perelman School of Medicine, Pennsylvania. ”Nimeni nu ar putea proiecta un virus care să fie atât de diabolic ”, a spus ea succint.