Studiu. Un lichid utilizat de mulți români ne poate feri de infecția cu SARS-CoV-2. Descoperirea incredibilă a oamenilor de știință
Virsul SARS-CoV-2 a devenit obiect central de studiu pentru mulți cercetători. De mai bine de doi ani, infecția cu Covid-19 le dă de cap oamenilor de știință și reprezentanților din lumea medicală, iar ușor, ușor, mai multe informații importante despre modul de acțiune și evoluția sa încep să iasă la iveală. Recent, un studiu realizat de Universitatea din Valencia a arătat cum se poate dezintegra membrana acestui virus, odată cu contactarea unui compus dintr-un lichid dezinfectant folosit de toată lumea.
Lichidul cu efecte antiseptice care poate reduce transmiterea Covid-19
Un studiu realizat de Universitatea Valencia împreună cu Dentaid Research Center şi publicat în Journal of Oral Microbiology, a făcut posibilă observarea, pentru prima oară, a dezintegrării membranei SARS-CoV-2 atunci când intră în contact cu un compus chimic prezent în anumite tipuri de apă de gură. Astfel, această reacție ar avea drept consecință faptul că, virusului îi scade capacitatea de a infecta celulele umane, a transmis Universitatea din Valencia, prin intermediul unui comunicat.
Potrivit sursei menționată, s-a dovedit că virusul SARS-CoV-2 are o afinitate puternică pentru țesuturile bucale și se reproduce activ în glandele salivare, astfel că, saliva indivizilor infectați are în mod normal o încărcătură virală mare.
În urma acestei decoperiri, cercetătorii au transmis ipoteze potrivit cărora, reducerea încărcăturii virale din gură ar putea fi o metodă prin care răspândirea virsului ar putea fi diminuată. De altfel, mai multe studii au arătat că anumite tipuri de apă de gură au capacitatea de a inactiva unii viruși care se transmit prin aer, precum gripa, unele coronavirusuri și chiar și SARS-CoV-2.
Din acest motiv, numeroase societăţi odontologice recomandă realizarea de clătiri bucale cu apă de gură în timpul consultărilor stomatologice , cu scopul de a interveni în procesul reducerii riscului de transmitere a SARS-CoV-2. Inițiatorii acestui studiu au demonstrat că ceea ce face ca anumite tipuri de apă de gură să fie eficiente în dezintegrarea membranei virusului este prezența Clorurii de Cetilpiridinium (CPC), un compus chimic cheie care funcționează ca un antiseptic care ucide bacteriile și alte microorganisme, cum ar fi virușii.
În ce a constat studiul
Studiul a fost efectuat de un grup de cercetători din cadrul Departamentului de Biochimie şi Biologie Moleculară de la Universitatea din Valencia, în frunte cu profesorul Ismael Mingarro şi cercetătorii Manuel Bańó şi Rubén León, de la Dentaid Research Center.
Scopul cercetării a fost acela de a completa seria investigațiilor pe acest subiect, dorind în același timp să demonstreze acțiunea antivirală a CPC. Potrivit specialiștilor această acțiune este produsă datorită capacității sale de a rupe membrana SARS-CoV-2, având drept consecință scăderea capacității virusului de a infecta celule umane.
Astfel, în cadrul studiului, au fost generate particule pseudovirale (VLP) care au imitat virusul SARS-CoV-2, conținând cele patru proteine structurale ale acestuia, cu aceeași dimensiune și morfologie.
Singura diferență față de virusul SARS-CoV-2 a fost aceea că VLP-urile nu conțin material genetic, ceea ce le face neinfecțioase. Astfel, în urma tratării particulelor VLP cu CPC s-a observat că cele care au intrat în contact cu CPC au fost dezintegrate, a explicat Ismael Mingarro.
„Dezintegrarea s-a observat utilizând tehnici de microscopie electronică, prin care s-a putut vedea cum aceste particule se dezintegrează intrând în contact cu CPC”, a trasmis expertul spaniol.