Studiu. La ce eficacitate au ajuns vaccinurile Pfizer și Moderna în lupta împotriva tulpinii Delta
Apar informații de ultimă oră cu privire la eficacitatea vaccinurilor Pfizer și Moderna în fața tulpinii agresive Delta. În uma unui studiu desfășurat în perioada decembrie 2020 – august 2021 pe 4.000 de persoane s-a constatat scăderea semnificativă a imunității oferită de serurile anti-Covid-19.
Semnal de alarmă transmis de Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC)
Întrega lume se confruntă cu valul patru al pandemiei, predominat de tulpina Delta, o variantă mult mai agresivă și mai contagioasă. Din păcate, veștile nu sunt foarte bune, astfel încât, rezultatele unui studiu realizat de Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) arată că persoanele vaccinate cu Pfizer sau Moderna au pierdut un procent important din imunitate, astfel că, la acest moment se pune problema eficacității acestor seruri în fața noii tulpini.
Studiul a fost realizat pe 4.000 de persoane, originari din Arizona, Florida, Minnesota, Oregon, Texas şi Utah. Dintre participanţi, 65% erau vaccinați cu Pfizer/BioNTech, 33% cu Moderna şi 2% cu Johnson & Johnson. În urma studiului s-a demonstrat că eficiența vaccinurilor a scăzut cu până la 25%, însă inițiatorii studiului nu au putut să determine cu exactitate dacă scăderea este rezultatul este datorat exclusive apriției tulpinii Delta sau este influențat de trecerea timpului între vaccinare și efectuarea studiului.
Astfel, imunitatea poate fi influențată și de trecerea timpului, nu doar de apariția noii tulpini. Inițiatorii au specificat că nu a fost analizată și severitatea infecțiilor cauzate de Covid-19 la persoanele deja vaccinate.
Ce s-a observat în rândul pacienților infectați cu Covid-19
Un alt studiu realizat tot de CDC a fost publicat marți în MMWR , acesta din urmă analizând situația internărilor la pacienții infectați cu Covid-19, vaccinați sau nevaccinați din Los Angeles.
În studiul al doilea au fost analizate 43.000 de infecţii cu COVID-19 în rândul rezidenţilor din L.A, în perioada 1 mai – 25 iulie 2021. În această perioadă s-a constatat că o mare parte din pacienți (71,4%) nu s-au vaccinat, în timp ce 25,3% dintre infecţii s-au dezvoltat la persoanele vaccinate cu ambele doze. Cu privire la situația persoanelor vaccinate cu o singură doză, procentul a fost de doar 3,3% dintre infecţii.
Concluziile studiului arată o rată de infectare cu COVID-19 de cinci ori mai mare la persoanele nevacinate, în timp ce rata de spitalizare a fost de aproape 30 ori mai mare în rândul nevaccinaților, în comparație cu cei vaccinați cu ambele doze, potrivit Live Science.
Cu privire la eficiența vaccinurilor după o perioadă de mai multe luni, coordonatorul campaniei de vaccinare din România a specificat că aceasta nu se pierde, dar cu toate acestea, varianta Delta provoacă infecții și în rândul celor vaccinați.
„Beneficiile nu expiră odată cu trecerea celor șase luni, certificatul digital are valabilitatea de un an, nici beneficiile vaccinării nu dispar după șase luni. Totuși, varianta Delta cauzează infecții și în rândul celor vaccinați”, a spus, marți după-amiază, Valeriu Gheorghiță.