Studiu: fetițele născute prin cezariană au un risc mai mare să facă aceste boli. Ce spun medicii

de: Andrei Simion
14 04. 2020

Fetele care se nasc prin cezariană ar putea avea un risc mai mare de a deveni obeze și de a dezvolta diabet de tip 2, susțin studiile. Cercetătorii susțin că fetele născute prin cezariană se confruntă cu un risc mai mare de obezitate și diabet zaharat tip 2 în comparație cu cele livrate de naștere naturală.

Studiu: fetițele născute prin cezariană au un risc mai mare să facă aceste boli

Cercetătorii de la Universitatea Harvard au descoperit că femeile născute prin cezariană se confruntă cu un risc de obezitate cu 11% mai mare și cu un risc de diabet de tip 2 cu 46% mai mare. Acestea s-ar putea datora diferențelor dintre tipul de microbi la care fetele născute în mod natural sunt expuse canalului nașterilor mamelor, spun cercetătorii. Descoperirile s-au aplicat nu numai la naștere prin cezariană, dar și la mămici din grupuri cu risc scăzut și au implicat un studiu la 33.000 de femei cu vârste cuprinse între 24 și 44 de ani.

Ce spun medicii

Echipa Harvard nu a examinat impactul cezarianei asupra bărbaților și nu poate spune dacă impactul va fi același ca și pentru femei. Autorul studiului, Jorge Chavarro, de la Școala Harvard T.H Chan de Sănătate Publică din Boston, a declarat că au descoperit că există o legătură între cezariană și diabet.

„Dacă aceste descoperiri sunt aplicabile bărbaților sau persoanelor născute astăzi, atunci când ratele de livrare prin cezariană sunt semnificativ mai mari, este incert”, a spus el.

Aproape 37% dintre femeile din studiu au fost obeze, în timp ce aproximativ șase la sută au fost diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2 în perioada de urmărire a studiului. Autorii spun că acest lucru arată că femeile născute prin cezariană sunt mai susceptibile să cadă în grupul de risc pentru diabet și obezitate decât cele livrate de naștere naturală.

Motivele care stau la baza dezvoltării obezității și diabetului de tip 2 la vârsta adultă în rândul celor născuți de cezariană rămân neclare, spun echipa. Cu toate acestea, dovezi în creștere indică teoria igienei și modificări ale bacteriilor intestinale ale copilului de la naștere, potrivit echipei de cercetare.

Studiu: fetițele născute prin cezariană au un risc mai mare să facă aceste boli. Ce spun medicii

Teoria Igienei spune că expunerea la anumiți microbi în copilărie protejează organismul împotriva diferitelor condiții pe măsură ce îmbătrânești. Bacteriile gut pot modula inflamațiile cronice și schimbarea microbilor intestinului poate fi legată de metabolismul grăsimilor și al glucozei, care este responsabil pentru obezitate și diabetul de tip 2 la adulți.

Bebelușii născuți prin naștere naturală sunt rapid colonizați de microbi din canalul de naștere al mamei și materiile fecale. În schimb, cei născuți prin cezariană sunt colonizați de microbi de mediu în loc să obțină acces la o varietate mai largă de microbi materni. Ca urmare, bebelușii nou-născuți, prin cezariană, conțin bacterii intestinale mai puțin diverse, dintre care majoritatea s-au dovedit a fi protectoare împotriva obezității.

De asemenea, nu se știe dacă aceste diferențe de microbi durează pe termen lung. Diferențele de ADN dintre copiii născuți prin cezariană și cei prin naștere naturală au fost, de asemenea, sugerați ca o explicație biologică care stă la baza rezultatelor de sănătate pe termen lung ale nașterii prin cezariană, dar dovezile sunt rare. Cercetătorii spun că sunt necesare mai multe dovezi pentru a investiga dacă bebelușii născuți prin cezariană au un risc mai mare de a dezvolta alte afecțiuni metabolice și cardiovasculare adverse dincolo de obezitate și diabet.