Studiu: care sunt copiii cei mai expuși noului virus. Ce se întâmplă cu sugarii în fața bolii

de: Filon Stan
09 04. 2020

Un studiu făcut în SUA pe 2500 de copii arată că cei mai predispuşi infectării cu COVID-19 sunt nou născuţii şi băieţii. Aceştia pot dezvolta forme severe ale boli cauzate de coronavirus.

Studiu: care sunt copiii cei mai expuși noului virus

Un studiu făcut de americani pe 2500 de copii a arătat că cei mai pedispuşi infectării cu coronavirus şi care pot face forme grave ale bolii sunt bebeluşii şi băieţii.

Centrele americane pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) au dat publicităţii, la începutul acstei săptămânii, rezultatele studiului în care au analizat, între 12 februarie şi 2 aprilie, peste 2.500 de cazuri de coronavirus în rândul copiilor mai mici de 18 ani. Datele sugerează că copiii sunt mai puţin probabil să dezvolte simptome de coronavirus comparativ cu adulţii. Dintre toate cazurile de coronavirus raportate în SUA, 1,7% au fost copii, deşi această categorie reprezintă 22% din populaţie.

Dintre cazurile de copii analizate 73% au dezvoltat febră, tuse sau dificultăţi de respiraţie. La adulţi, 93% dintre pacienţii cu vârste cuprinse între 18 şi 64 de ani, testaţi pozitiv la virusul SARS-CoV-2,au fost înregistrate simptome ca febră, tuse şi dificultăţi de respiraţie. China, de asemenea, a descoperit că majoritatea copiilor infectaţi cu coronavirus au fost cazuri uşoare sau asimptomatice.

Ce se întâmplă cu sugarii infectaţi cu coronavirus

Unii copii dezvoltă însă forme grave de COVID 19. Dintre cei peste 2.500 de copii americani analizaţi în studiul CDC, 147 au fost spitalizaţi. 5 dintre aceştia au ajuns la terapie intensivă, iar 3 au murit.

Studiu: care sunt copiii cei mai expuși noului virus. Ce se întâmplă cu sugarii în fața bolii

De asemenea, sugarii din America au avut o rată de spitalizare mult mai mare decât orice altă grupă de vârstă din rândul copiilor. Din 95 de sugari analizaţi, 62% au fost spitalizaţi. În schimb, dintre copiii cu vârste cuprinse între 1 şi 17 ani au fost spitalizaţi doar 14%.

Ştim că răspunsul imunitar al copiilor evoluează de-a lungul timpului”, a afirmat pentru Time dr. Yvonne Maldonado, preşedintele comitetului pentru boli infecţioase din cadrul Academiei Americane de Pediatrie. „În primul an de viaţă, copiii nu au acelaşi răspuns imunitar solid precum copiii mai mari şi adulţii”, a adăugat Yvonne Madonado.

Coronavirusul a făcut mai multe victime bărbaţi

Mai mulţi cercetători au sugerat că rata bărbaţilor care mor din cauza coronavirusului este mult mai mare decât a femeilor. OMS a raportat pe 20 martie că bărbaţii reprezentau aproximativ 70% din decesele de coronavirus din Europa de Vest.

Datele obţinute din cele mai afectate cinci ţări de coronavirus din Europa arată că bărbaţii au 50% mai multe şanse decât femeile să moară de coronavirus.

Institutul de Sănătate din Roma a constatat că pacienţii bărbaţi diagnosticaţi cu coronavirus, aveau o rată de fatalitate de 8%, comparativ cu 5% în cazul femeilor în Italia. Circa 58% dintre cazurile de coronavirus din Italia au fost bărbaţi.

Alţi experţi au notatat faptul că, spre deosebire de femei, bărbaţii fumează mai mult. De asemenea, au o igienă mai slabă şi mulţi aveau diabet.

În studiul realizat de CDC, 57% dintre pacienţii copii, diagnosticaţi cu infecţie coronavirus, erau de sex masculin. Chiar şi sugarii infectaţi erau în cea mai mare parte de sex masculin.

Rezultatele studiilor sunt preliminare, la fel şi informaţiile pe care le deţin autorii ei. Dintre cele 2572 de cazuri pediatrice analizate, doar 9,4% au inclus informaţii despre simptomele de coronavirus ale pacienţilor şi doar despre 33% s-a indicat dacă au fost internaţi sau nu.

În general, trebuie să fim foarte atenţi. Chiar nu ştim cu ce avem de-a face”, a afirmat dr. Yvonne Maldonado.