Studiu. Alimentul nebănuit care te ajută împotriva infecției cu COVID-19. Se găsește pe raftul de lactate al oricărui magazin

de: Rosu Ioana
03 12. 2020

Mii de cercetători din întreaga lume fac eforturi deosebite pentru a descoperi cât mai multe antidoturi împotriva virusului ucigaș, apărut în urmă cu un an. Până în acest moment, medicamentele sau alimentele descoperite sunt puține la număr, iar efectul lor depinde de fiecare organism în parte. Chiar și așa, orice mic scut de protecție descoperit reprezintă un pas înainte în lupta cu virusul nemilos.

Ce au descoperit de curând cercetătorii turci

Veștile privind noi leacuri anti-COVID-19 ne surprind în mod plăcut, iar cele mai recente informații transmise de cercetătorii turci nu fac decât să ne ofere o nouă speranță că se poate. Recent, un grup de astfel de cercetători a transmis ultima descoperire: laptele de capră poate ajuta în tratarea infecției cu COVID-19, potrivit Agenției Anfalou.

Mai exact, o proteină din compoziția acestui tip de lapte ajută la tratarea cu succes a infecției. Cei care au făcut marea descoperire sunt trei profesori de la Universitatea Marmara, din Istanbul, care au făcut public un studiu în jurnalul academic „European Journal of Pharmacology”.

Potrivit articolului în care și-au publicat rezultatele cercetărilor, aceștia susțin că beneficul laptelui de capră este datorat de o peptidă a unei proteine din beta-lactoglobulină, aceasta putând funcționa ca un scut împotriva noului coronavirus.

„Am observat prin intermediul unor programe mediate de calculator că peptidele interacționează cu toate punctele de legătură ale virusului. Această proteină blochează receptorii, prevenind intrarea virusului (în organism – n. red.)”, au anunțat cercetătorii printr-un comunicat de presă.

Potrivit informațiilor transmise de cecetători, proteina minune s-ar putea valorifica în moduri multiple, fiind integrată în medicamente precum spray-urile nazale sau sub forma unui spray care poate fi pulverizat ca protecție pe măștile sanitare.

Situația COVID-19 în Turcia

Unul dintre cei trei cercetători, Tunali Akbay, a atras atenția că, în ciuda faptului că această proteină benefică se găsește în laptele atât de accesibil pentru toată lumea, efectele benefice le are doar dacă este componentă a unui medicament produs în acest scop.

Astfel,  consumul de lapte de capră nu aduce beneficii de protecție și combatere a virusului, atâta timp cât proteina nu este procesată și folosită pentru uz medical.

„Nu putem beneficia de pe urma acestor peptide bioactive prin consumul de lapte de capră. Obținem aceste peptide prin utilizarea laptelui de capră”, a precizat omul de știință turc Tunali Akbay.

Potrivit ultimelor informații oficiale, noul coronavirus a ucis până în prezent 13.936 de oameni, iar 190 doar în ultimele 24 de ore. În ultimele 24 de ore, în Turcia s-au efectuat 180.312 teste COVID-19, dintre care, 30.110 de persoane au fost diagnosticate pozitiv. Alți 4.593 de pacienți au fost externați după vindecare, potrivit ziarului Evenimentul Zilei.