Cutremurător. Pacientă cu probleme pulmonare grave se teme că va sfârși ca Ionuț Anghel: „Mâine s-ar putea să mor eu”

Cutremurător. Pacientă cu probleme pulmonare grave se teme că va sfârși ca Ionuț Anghel: „Mâine s-ar putea să mor eu”
Pacientă bolnavă de plămâni, speriată că va muri

Povestea tânărului din Focșani, Ionuț Anghel, a zguduit din temelii o țară întreagă. După o așteptare de trei ani pe lista de transplant de plămâni, bărbatul s-a stins în această săptămână. Acesta a trăit cu speranța unei șanse la viață până în ultima secundă, însă sistemul medical românesc nu i-a oferit posibilitatea unui transplant. În aceeași situație se află și Adriana, o femeie care, mai degrabă, își așteaptă moartea decât salvarea.

Apel către autorități după moartea lui Ionuț Anghel

Durerea Adrianei Simion este cu atât mai mare cu cât, în urmă cu trei zile, Ionuț Anghel, aflat în același stadiu cu ea, a pierdut în lupta cu viața. Cu o capacitate de funcționare a plămânilor mai mică de 15%, viața Adrianei depinde de un transplant de plămâni.

Aceasta așteaptă  o operație de doi ani, însă perioada pandemiei a spulberat orice speranță în acest sens. Recent, invitată la emisiunea moderată de Diana Chera, la Medika TV, femeia a spus că se teme că va avea aceeași soartă ca cea a tânărului din Vrancea.

Ionuț Anghel, mesaj disperat de ajutor

Ionuț Anghel, mesaj disperat de ajutor

Adriana Simion face apel disperat către autorități, subliniind faptul că în alte țări, transplanturile se pot face și în perioade mai grele, precum aceasta. Femeia a dezvăluit că nu se simte bine și că se așteaptă la ce este mai rău pentru ziua de mâine.

”Și eu sunt pe lista de transplant de doi ani. Din ianuarie, nu s-a făcut niciun transplant pulmonar în țară. Din decembrie, nu am fost chemați la evaluare. S-a spus că e pandemie. Ionuț Anghel nu a murit din vina lui, asta este clar. Pe noi ne interesează să trăim. Simțim că nu avem nicio șansă aici. (…)

Suntem puși pe o listă doar așa, să fim pe listă. Mâine s-ar putea să mor eu. (…) E vorba de viața mea. Eu nu sunt foarte bine, am 15% capacitate pulmonară, sunt conectată la oxigen, ce fac? Urmez eu, sunt sigură de asta! Ce facem? Este pandemie, bun, peste tot în lume e pandemie, dar nicio țară nu a oprit transplantul. (…)

Eu nu am unde să mă duc la medic, dl doctor a spus că suntem în pandemie. Și ce facem în pandemie, murim, nu?”, a spus Adriana Simion.

Vestea care le-ar putea da speranță pacienșilor în stare gravă

Chirurgul Radu Zamfir, directorul Agenției Naționale de Transplant, a dat asigurări în cadrul aceleiași emisiuni că se vor lua măsuri până la sfârșitul acestui an. Medicul a promis că va încheia un contract cu Italia prin care să ajute pacienții români să aibă parte de transplant acolo.

”Primul și cel mai important obiectiv e reducerea mortalității pe listele de așteptare pentru fiecare organ în parte. Vreau până la sfârșitul anului să realizăm un acord cu Italia pentru a putea găsi o soluție clară pentru pacienții care nu au soluție la noi în țară.

Noi nu vrem să ne transformăm în exportatori de pacienți, dar trebuie să avem soluție pentru acești pacienți”, a declarat chirurgul Radu Zamfir, potrivit antena3.

Urmăriți Playtech.ro și pe