Stimulentul de inserție 2022. Ce valoare are, actele necesare şi condiţiile de acordare
Pentru mămicile din România, conform legislației în vigoare, statul acordă o indemnizație de creștere a copilului sau stimulentul de inserție Aceste beneficii au fost păstrate odată cu promulgarea unei noi ordonanțe, Ordonanța de urgență nr. 32/2020, care specifica că aceste sume sunt date de către stat și pe perioada pandemiei. Conform unor noi reglementări, stimulentul de inserție a fost majorat pentru anul în curs, la 1.500 lei. Până la modificările legislative, mămicile primeau doar 650 de lei.
Stimulentul de inserție majorat în 2022
Conform unor acte normative, emise recent, stimulentul de inserție 2022 a fost majorat de la 650 de lei la 1.500 de lei, creșterea fiind cu 850 de lei pentru anul 2022. În 2019, guvernul de la acea vreme aducea noi modificări la Ordonanța de urgență nr. 111/2010 privind concediul pentru creșterea copilului și indemnizația lunară pentru creșterea copilului. Modificările din 2019, păstrate și în următorii ani, introduceau noi obligații atât pentru angajator, cât și pentru angajat, referitor la stimulentul de inserție.
Conform modificărilor din 2019, angajatorul celuilalt părinte este obligat să aprobe luna de concediu, perioada fiind stabilită de comun acord cu angajatul. Obligația de a acorda concediul era prevăzută în mod explicit în OUG nr. 111/2010.
Această lună de concediu nu este transferabilă, iar în cazul în care salariatul o refuză, se pierde indemnizația, sau stimulentul de inserție, pentru luna respectivă. Salariatul plătit are, de asemenea, dreptul de a se întoarce mai devreme la locul de muncă.
În acest caz, va beneficia de stimulent pentru întreaga perioadă în care ar fi beneficiat de concediul pentru creșterea copilului. Cu toate acestea, angajatul are obligația de a notifica angajatorul cu cel puțin 30 de zile înainte cu privire la intenția de a reveni la locul de muncă. Trebuie subliniat faptul că angajatul nu poate beneficia de stimulent și de indemnizația de creștere a copilului.
Perioada de acordare a unui stimulent de inserție
Conform legislației, un părinte poate beneficia de stimulentul de inserție până la împlinirea vârstei de doi ani, în cazul unui copil normal, și de trei ani, în cazul micuților cu disabilități.
Dacă angajatul decide să revină mai devreme de acest termen, adică, în primul caz, la împlinirea vârstei de 6 luni, și în al doilea caz, la împliniera vârstei de 1 an, respectivul angajat va primi doar 650 de lei, și nu suma completă de 1.500 de lei, cât este prevăzută pentru anul 2022.
Rămânând în același cadru legal, un părinte poate beneficia de stimulent, numai în urma depunerii unui dosar, conform legii, și sunt anumite condiții de îndeplinit pentru a beneficia de aceste sume. Mai multe detalii găsiți aici.