Stimulent inserție 2021. Ce bani primesc cei care încheie mai repede concediul de creștere copil

de: Ana Chivu
12 03. 2021

Cei care renunță la un procent din perioada concediului pentru creștere copil pot beneficia de acum înainte de un stimulent inserție. Majorarea a fost anunțată de către oficiali. Detalii din proiectul de ordonanță de urgență.

Stimulent inserție 2021. Bani în plus pentru cei care încheie mai repede concediul de creștere copil

Ministerul Muncii a finalizat un proiect de ordonanță de urgență prin care se arată că cei care revin mai repede la locul de muncă beneficiază de un stimulent de inserție. Mai exact, e vorba de părinții care se întorc la serviciu înainte de șase luni de la nașterea copilului, astfel suma de inserție crește de la 650 de lei/lună la 1.500 de lei/lună. Raluca Turcan a oferit mai multe detalii în cadrul unei conferințe de presă, menționând că au fost finalizate două acte normative:

– un proiect de lege pentru continuarea activității de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare şi care introduce posibilitatea ca cei cu vârsta de pensie îndeplinită să poată să opteze să muncească până la 70 de ani
– un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care modificăm cadrul legal pentru concediul şi indemnizaţia lunară de creştere a copiilor, în sensul în care creştem stimulul de reinserţie pentru părintele care se întoarce la muncă înainte de șase luni, acesta fiind în concediu de creştere a copilului.

Oficialul speră ca prin măsura menționată anterior să ajute angajații, dar și angajatorii. Aceasta a declarat că speră ca părinții să revină mai repede la muncă datorită sumei destul de consistente cu care părintele poate să apeleze la servicii specializare de creștere a copilului, arată știridinlume.ro.

Ce prevede proiectul de lege?

Art. 7 – (1) Persoanele care, în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obţin venituri supuse impozitului potrivit art. 3 au dreptul la un stimulent de inserţie, după cum urmează :
a) în cuantum de 1500 lei, dacă persoanele îndreptățite obțin venituri supuse impozitului potrivit art. 3, oricând înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni, respectiv 1 an în cazul copilului cu dizabilități, acordat până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități.

  • Stimulentul de inserție e acordat părinților și nu se poate cumula cu indemnizația de creștere a copilului, astfel fiind nevoie de o cerere pentru ca părintele să îl poată primi. Există obligația salariatului de a informa angajatorul cu cel puțin 30 de zile înaninte cu privire la reluarea raportului de muncă sau de serviciu.