Știi de unde provine numele tău de familie? În ce zone din România este cel mai răspândit

de: Ștefan R. Apostol
27 09. 2022

Știi de unde provine numele tău de familie? Numele de familie, indiferent de naționalitate, este o tradiție împământenită peste tot. În România, după cum majoritatea știm, terminația numelui de familie se termină de cele mai mlte ori în escu sau eanu. Numele de familie au început să fie folosite în Evul Mediu târziu, începând aproximativ din secolul al XI-lea. Ulterior, procesul a fost finalizat la sfârșitul secolului al XVI-lea. Folosirea numelor de familie pare să fi luat naștere în familiile aristocratice și în marile orașe. Aici s-au dezvoltat din numele de familie individuale originale atunci când acestea din urmă au devenit ereditare. Același proces avea să se întâmple și pe meleagurile noastre, iar cele mai comune nume de familie astăzi sunt Popescu, Ionescu, Anghelescu, Georgescu, Stănescu, etc.

Numele de familie au început să fie folosite în Evul Mediu târziu

Un nume de familie variază de la tată la fiu și poate fi chiar schimbat pe parcursul vieții unei persoane. De cealaltă parte, un nume de familie ereditar care se transformă într-un nume de familie păstrează mai bine continuitatea familiei.

Acest aspect este fie pentru prestigiu, fie pentru a facilita gestionarea înregistrărilor oficiale de proprietate și a altor chestiuni. Numele de familie s-au dezvoltat frecvent, prin intermediul numelor de familie, din forme hipocoristice ale prenumelor.

De exemplu, din Ion au rezultat Ionuț, Ionel, Ioan, etc. Alte surse ale numelor de familie sunt poreclele originale, sau din ocupații au provenit de asemenea nume de familie, precum Arcașu, Croitoru, Lemnaru, Moraru, de exemplu.

Tu știi de unde provine numele tău de familie?

Pe teritoriul României, așa cum spuneam, cele mai răspândite nume de familie sunt Popescu, Ionescu, Anghelescu, Georgescu, Stănescu, etc. În același timp, maie xistă alte nume de familie cu sifuxul eanu, precum Argeșeanu, Moldoveanu, Munteanu, etc.

În general, majoritatea numelor de familie provin, așa cum spuneam, din diferite ocupații din trecut, iar cei care și le-au asumat le-au perpetuat ulterior, rămânând astfel ca o amprentă personală a individului. Conform tradiției, copii moștenesc numele de familie al tatălui, considerat a fi și capul familiei.

Există, totuși, și excepții când ambii părinți au alt nume de familie, dar tot moștenit, iar copii acestora, fie poartă numele de familie al tatălui, fie al mamei, care mai este cunoscut și ca nnumele de domnișoară, nefiind altceva decât numele tatălui acesteia.

Dacă ești curios să afli în ce zone din România este cel mai răspândit numele tău de familie, există varianta de a intra aici, aplicația arătându-ți răspândirea numelui tău de familie pe teritoriul României.

Să luăm ca exemplu numele de familie „Popescu”. La o căutare simplă pe platforma menționată, vom vedea că numele este răspândit în aproape toată țara. De alfel Popescu este un nume de familie extrem de comun. Asta nu înseamnă neapărat că toți cei care poartă acest nume de familie sunt și înrudiți, deși există șanse să fie așa.