Ştiai că cea mai veche clădire din România are peste 1.000 de ani? Unde se află şi ce reprezintă astăzi
Pe vremuri, era izolată de societate. Astăzi însă, poate fi vizitată de oricine foarte ușor, în proximitate fiind disponibile linii de autobuz și tramvai. Te-ai întrebat vreodată cum arată cea mai veche clădire (nerezidențială) din România? Are o istorie tumultoasă.
Ce dezvăluie cea mai veche clădire din România
Trecutul a modelat și continuă să modeleze lumea în care trăim astăzi. De la piramide la grădini suspendate, de la orașul antic Atena până la Palatul Buckingham de la Londra, construcțiile vechi influențează într-o anumită măsură modul în care evoluăm inclusiv în prezent.
Cele mai vechi clădiri din lume ne oferă indicii despre ceea ce prețuiau strămoșii noștri, despre modul de administrare a anumitor structuri, despre culturile în care trăiau și despre cum arăta, de fapt, viața cu mii de ani în urmă. Te-ai întrebat vreodată care este cea mai veche clădire din România?
Cum a fost creată Biserica Calvaria din Cluj-Napoca
Cum a fost creată? Cea mai veche clădire (nerezidențială) din România este Biserica Calvaria, așa cum este denumită astăzi. Când a fost construită, era o mănăstire benedictină. Se spune că bazele ei au fost puse de regele Ungariei Ladislau I, în a doua jumătate a secolului al XI-lea.
În anii 1658-1661, când au invadat tătarii, mănăstirea ar fi fost distrusă astfel încât nu ar mai fi putut fi folosită în scopurile pentru care a fost construită. În secolul XVIII, a devenit depozit de arme. Ulterior, dintr-un ordin al episcopului Alexandru Rudnay, mănăstirea a fost demolată.
Doar altarul și statuia Fecioarei Maria cu pruncul Iisus au rămas intacte, după demolare
De ce procese de construcție a avut nevoie? În anul 1896, Episcopia Romano-Catolică a Transilvaniei a decis reconstruirea mănăstirii. La vremea respectivă, din ea mai era în picioare doar altarul, ce a fost transformat într-o capelă, împreună cu statuia Fecioarei Maria cu pruncul Iisus în brațe.
Liderii religioși ai Episcopiei Romano-Catolice din Ardeal au decis reconstruirea pereților și bolților corului în 1896. În anul 1922, lăcașul a fost oferit franciscanilor, însă aceștia l-au refuzat. A fost dat apoi în chirie Bisericii Greco-Catolice pentru o sumă simbolică, instituția păstrând drepturile de proprietar.
Citește și: Ar putea fi cele mai vechi clădiri din lume: unde se află acestea, ce secrete ascund
Când și ce poți vizita la Biserica Calvaria astăzi
De atunci până în prezent, instituția religioasă ce poartă denumirea Biserica Calvaria a putut fi vizitată de toți curioșii. Lăcașul se află în cartierul Mănăștur din Cluj-Napoca, la adresa exactă strada Mănăşturului nr. 12, prezentând și program pentru turiști.
Cea mai veche clădire (nerezidențială) din România se poate vizita marțea, joia și sâmbăta, în intervalul orar 16:00 – 18:00. Dacă ajungi aici și vrei să vizitezi câteva obiective turistice, poți să ai în vedere Parcul Primăverii, Biserica Sfântul Ioan Gură de Aur.