Staţiunea din România care are cel mai pur aer din lume. Mulţi români o vizitează fără să ştie acest detaliu

de: Ștefan R. Apostol
25 10. 2021

În ultimul deceniu guverenele lumii au decis să lupte împotriva poluării, în toate formele sale. Deși afectată de poluarea masivă, România încă mai are locuri unde putem spune că sunt locuri cu aer pur, curat. Un astfel de loc este Salina Slănic, din județul Prahova. De fapt aici se spune că este cel mai pur aer din lume.

Efectele poluării la nivel european

Poluarea aerului este un ucigaș invizibil și trebuie să ne intensificăm eforturile pentru a soluționa cauzele. În ceea ce privește poluarea aerului, emisiile din transportul rutier sunt adesea mai nocive decât cele din alte surse. Acestea se întâmplă la nivelul solului și tind să apară în orașe, aproape de oameni. De aceea, este atât de important ca Europa să își dubleze eforturile pentru a reduce emisiile cauzate de transport, energie și agricultură și să investească în a le face mai curate și mai durabile, era concluzia dată de Hans Bruyninckx, director executiv al SEE.

Transportul rutier este una dintre principalele surse de poluare a aerului din Europa, în special de poluanți nocivi, cum ar fi dioxidul de azot și particulele, potrivit raportului SEE „Calitatea aerului în Europa – 2018”. Emisiile din agricultură, producția de energie, industrie și gospodării contribuie, de asemenea, la poluarea aerului.

Raportul din 2018 prezintă date oficiale despre calitatea aerului raportate de peste 2 500 de stații de monitorizare din Europa în perioada 2016-2018. De atunci și până astăzi datele nu s-au modificat înspre bine, ba mai mult gradul de poluare a crescut. Conform SEE mai sunt locuri unde aerul este încă pur, neafectat de poluare, dar sunt din ce în ce mai puține.

Un astfel de loc există în România, mai exact în județul Prahova, la 100 de kilometri de București. Cunoscută sub numele de „Salina Slănic”, datele arată că aici chiar există cel mai pur aer din lume.

Salina Slănic, o adevărată gură de oxigen, lăsată în paragină

În ultimii ani salinele din România au devenit destinații turistice destul de populare atât în rândul românilor, cât și al străinilor. Datorită aerului lor sărat despre care se crede că are proprietăți terapeutice, mulți vin în aceste saline.

Dar unele dintre aceste locuri s-au transformat în adevărate „orașe mici”. Unele dintre acestea oferă vizitatorilor o mare varietate de lucruri distractive și relaxante de făcut. Din păcate nu este și cazul locației din județul Prahova, Salina Slănic, care a fost lăsată aproape în paragină.

Situată într-un peisaj superb din orașul Slănic, din județul Prahova, Salina Slănic atrage în fiecare an mulți turiști. Aceștia vin aici în principal pentru puritatea aerului minei, despre care se crede că are efecte vindecătoare.

Istoria salinei începe în jurul anului 1685. La ael moment Mihail Cantacuzino a cumpărat moșia Slănic cu scopul de a deschide aici o sală. Mina Unirea de la Salina Slănic s-a deschis în 1943 cu un număr de 15 camere cu profile trapezoidale. Exploatarea sării din această mină s-a făcut până în 1972. După 1972 Salina Slănic a devenit obiectiv turistic.

Aici există cel mai mare Planetarium

Temperatura aici este constantă de 13 grade Celsius pe tot parcursul anului, și o umiditate de 60%. Specialiștii spun că la Salina Slănic compoziția aerului este foarte bogată în ioni de sodiu. Absența alergenilor creează un microclimat special eficient în tratarea bolilor respiratorii. Acest lucru face ca mina să fie destul de populară printre turiști.

Tot aici există o cameră numită Genesis Hall în mina Unirea, care găzduiește busturile în sare ale regelui Decebal și ale împăratului roman Traian. Există și alte sculpturi de sare în mină, cum ar fi bustul cunoscutului poet român Mihai Eminescu și un basorelief al marelui domnitor Mihai Viteazul. În plus, Planetariul Supernova, care este prezentat ca cel mai mare planetariu din România, se găsește în Salina Slănic. Microbuzele sunt folosite pentru a duce turiştii la mina Unirea din Salina Slănic, până la o adâncime de 208 metri.

Salina Slănic are cel mai pur aer de pe pământ

Oricât de incredibil ar suna, mina de sare are un aer care poate fi considerat ca fiind extrem de pur. „Palatele de sare” interioare, așa cum sunt numite încăperile mari, au un microclimat constant, o temperatură constantă pe tot parcursul anului de 13 ° C, o umiditate de aproximativ 60% și aerosoli salini cu efecte terapeutice asupra sănătății, ceea ce a dus la utilizarea salinei în scopuri recreative, precum și pentru tratamentul bolilor respiratorii.

Condițiile climatice din mină creează premisele pentru cel mai pur, sau cel puțin unul dintre locurile cu cel mai pur aer de pe planetă, lipsit aproape complet de radiații și poluare. Institutul Național de Fizică și Energie Nucleară efectuează frecvent teste și măsurători în mina de sare și zvonurile spun că locul este luat în considerare pentru înființarea unui centru european de cercetare cosmică acolo.