Statele Unite se pregătesc pentru un nou uragan dezastruos. Valuri de până la 5 metri. Se fac demersuri pentru cea mai mare evacuare din ultimii ani

de: Andrei Simion
08 10. 2024

SUA se pregătesc pentru sosirea uraganului Milton, de categoria 5, care va aduce rafele de vânt ce vor depăși 250 km/h, iar Florida se află în alertă maximă. Locuitorii din zonele afectate au fost îndemnați să se pregătească pentru o evacuare de proporții, una dintre cele mai mari din ultimii ani.

Considerat unul dintre cele mai puternice uragane din istoria recentă, Milton a stârnit panică în rândul locuitorilor din Tampa. În încercarea de a se proteja, mulți și-au scris numele pe mâini, pentru a putea fi identificați în caz de inundații, în timp ce alții au ridicat bariere de saci de nisip pentru a-și apăra locuințele.

Localnicii sunt încă afectați de pagubele lăsate în spate de uraganul Helene, care a lovit zona cu câteva săptămâni în urmă.

Kamala Harris: „Va fi un uragan deosebit de periculos”

Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, a declarat că Milton este o amenințare extrem de gravă: „Acesta va fi un uragan deosebit de periculos. Vă rog să urmați indicațiile autorităților locale și să vă asigurați că sunteți pregătiți”.

Valuri de până la 5 metri înălțime sunt așteptate să lovească zonele de coastă, iar Centrul Național pentru Uragane estimează că Milton va lovi regiunea metropolitană Tampa Bay, o zonă cu peste 3 milioane de locuitori.

Furtuna a ajuns deja la categoria maximă pe scara Saffir-Simpson, cu rafale de vânt de până la 270 km/h. Deși se așteaptă ca viteza vântului să scadă ușor înainte de impactul cu uscatul, Milton va rămâne o furtună extrem de periculoasă.

În timp ce Milton continuă să se intensifice datorită apelor calde din Golful Mexic, presiunea centrală a furtunii a scăzut la 897 mb, făcându-l unul dintre cele mai intense uragane din istoria Atlanticului.

Milton, al patrulea cel mai puternic uragan din regiune

Meteorologii avertizează că este al patrulea cel mai puternic uragan înregistrat în această regiune. Pe lângă pericolul reprezentat de vânturile violente, traiectoria neobișnuită a uraganului Milton, care se deplasează dinspre vest spre est, a atras atenția cercetătorilor. Jonathan Lin, un expert în meteorologie, a subliniat cât de rar este un astfel de traseu pentru un uragan din Golf.

Autoritățile din Florida au emis ordine de evacuare pentru sute de mii de persoane, în special în zonele joase de pe coasta de vest. Comitatul Pinellas, care include orașul St. Petersburg, a ordonat evacuarea a peste 500.000 de locuitori, în timp ce alte șase comitate, inclusiv Hillsborough, care găzduiește orașul Tampa, au emis ordine similare.
În sud-estul Statelor Unite, eforturile de ajutor continuă după trecerea uraganului Helene, care a provocat pierderi masive de vieți omenești și daune materiale de miliarde de dolari în șase state.

Europa nu este nici ea scutită de vreme extremă. În Spania, zece regiuni, inclusiv Andaluzia și Madrid, se confruntă cu ploi torențiale și vânturi puternice. Franța, de asemenea, a emis avertizări de furtuni severe, în timp ce în Italia, Toscana și Liguria se află sub alertă de inundații.