Cum a ajuns statul român să ia bani din bugetul pentru nou-născuți

de: Diana Radu
06 11. 2018

Pe fondul creșterilor salariilor și a pensiilor din ultima perioadă, bugetul de stat e pus pe butuci. Astfel, Guvernul a găsit soluția să taie fondurile pentru nou-născuți.

Cupoanele sociale care trebuiau în mod normal alocate nou-născuților în valoare de 500 de euro vor fi suspendate până la finalul anului 2020. Așa se arată într-un proiect de ordonanţă de urgenţă care privește amânarea unor termene, precum şi pentru modificarea unor acte normative.

Pentru că, susține Exectivul, plata acestor ajutoare ar putea să ducă la depăşirea deficitului bugetar asumat, având în vedere că 1,7 milioane de copii ar urma să primească această sumă, impactul bugetar ar fi de patru miliarde de lei, potrivit Adevărul.

Această măsură încalcă mai multe articole din Legea educației. În 2011, prin Legea educaţiei a fost prevăzut că statul trebuie să sprijine dreptul la învăţare pe tot parcursul vieţii prin acordarea sumei reprezentând echivalentul în lei a 500 euro, calculat la cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca Naţională a României şi valabil la data plăţii, fiecărui copil cetăţean român, la naşterea acestuia.

Cupoanele sociale sunt acordate în scop educaţional din bugetul de stat. Pentru a putea beneficia de ele părinții trebuie să deschidă la Trezoreria Statului un cont de depozit pe numele copilului. Acest lucru îl poate face oricare dintre părinţi sau dacă este cazul de împuternicitul acestora sau de reprezentantul legal al copilului, pe baza certificatului de naştere.

Titularul contului este singura persoană care poate solicita sume din contul pentru educaţie permanentă. Copilul poate accesa aceste fonduri de îndată ce împlinește 16 ani şi cu acordul expres al părinţilor, tutorelui sau reprezentantului legal. Retragerea sumelor în alte condiţii şi utilizarea acestora în alt scop constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la șase luni la un an.

Pentru sumele depuse în cont trebuia plătită o dobândă anuală, la o rată a dobânzii stabilită prin ordin al ministrului Finanţelor, de la bugetul de stat.

Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii, a anunţat că salariul minim pe economie va creşte de la 1 decembrie, de la 1.900 lei brut, la 2.080 lei brut, și urmează ca de la 1 ianuarie să se aplice creşterea diferenţiată a salariului minim pe economie în funcţie de vechime şi de studii.

Astfel, angajaţii care au mai mult de 15 ani vechime sau cei care au studii superioare ar urma să primească de la 1 ianuarie câte 2.350 lei brut.

Şi pensiile vor creşte. Proiectul de lege a pensiilor va intra în perioada următoare la Comisia de muncă din Senat, a spus Olguța Vasilescu, ministrul Muncii. Ea a mai adăugat că dacă se vor depune prea multe amendamente legea va deveni inaplicabilă, pentru că niciun guvern nu poate să-şi asume o sumă mai mare decât cea prevăzută de Guvernul PSD.