Starea de urgență. Gabriela Firea, anunțul pentru toți bucureștenii. Se întâmplă acum cu STB
Gabriela Firea a făcut, astăzi, un anunț pentru toți bucureștenii care sunt nevoiți să călătorească în continuare cu transportul în comun. Măsurile se vor pune în aplicare începând de joi dimineață.
STB – Gabriela Firea a făcut un anunț pentru toți bucureștenii
Pentru a lupta cu virusul COVID-19, STB SA a început din data de 29 februarie decontaminarea tuturor celor circa 1.600 de vehicule aflate în parcul circulant, dintre care 1.110 autobuze, 280 de tramvaie, iar restul troleibuze. Procesul se desfășoară permanent din acea data și cuprinde, etapizat, toate vehiculele, potrivit unui comunicat dat publicității de Societatea de Transport București.
În paralel, STB SA curăță și cele 480 de refugii, cu mobilierul aferent, borne, copertine, garduri de separare a căii de rulare etc. De asemenea, sunt curățați de vegetație și vopsiți la bază aproximativ 10% din cei 15.000 de stâlpi aflați în administrare.
„Am luat măsuri. Începând de mâine dimineață, se va reduce parcul auto al STB”
După decretarea stării de urgență în România (14 martie), a venit în prim-plan un nou set de măsuri. În privința STB, Gabriela Firea spune că s-au luat măsuri pentru a-i proteja pe călători și șoferi, iar începând de joi dimineață se va reduce parcul auto.
„Am luat și noi un set de măsuri, unele derivă din decretul dat pentru situația de urgență. Astăzi, în jurul prânzului vom anunța decizia și oficial. Am luat măsuri ca să îi protejăm pe călători, dar și pe șoferi. Începând de mâine dimineață, se va reduce parcul auto al STB. Realizăm dezinfecții în fiecare zi”, a declara Gabriela Firea.
Stare de urgență
Starea de urgență este reglementată de articolul 93 al Constituției României, dar și de Ordonanța de urgență numărul 1 din anul 1999. Ordonanța spune că starea de urgență se poate impune pe o perioadă de cel mult 30 de zile și prevede măsuri excepționale economice sau de ordine publică.
„(1) Președintele României instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgență în întreaga țară ori în unele unități administrativ-teritoriale și solicită Parlamentului încuviințarea măsurii adoptate, în cel mult 5 zile de la luarea acestei. (2) Dacă Parlamentul nu se află în sesiune, el se convoacă de drept în cel mult 48 de ore de la instituirea stării de asediu sau a stării de urgență și funcționează pe toată durata acestora.”