Stare de alertă într-o maternitate din București. Șefa secției ATI, diagnosticată cu COVID-19: „Inevitabilul s-a produs”
Momente de tensiune în cadrul Maternității Bucur din București, după ce șeful secției de Anestezie și Terapie Intensivă a fost internată la Spitalul “Victor Babeș”, fiind infectată cu noul coronavirus.
Autoritățile au ignorant avertizările medicilor din cadrul maternității
Maternitatea Bucur este din luna martie una dintre maternitățile destinate gravidelor infectate cu COVID-19. Astfel se face că doctorița Rodica Ologu, șefa secției ATI a fost diagnosticată de curând cu noul coronavirus, după ce aceasta a manifestat simptomatologie specifică.
Potrivit unui comunicat transmis de Maternitatea Bucur, medicul în cauză a evitat să completeze rubrica în care se cereau informații cu privire la temperatură, în cadrul triajului epidemiologic realizat în spital.
”În cursul zilei de vineri, 4 septembrie, d-na doctor Rodica Ologu, șef de secție ATI maternitatea Bucur, s-a prezentat la serviciu fiind de gardă, deși prezenta simptome sugestive pentru infecția cu Covid-19.
Cu bună știință, doctoriță Ologu a evitat completarea rubricii de temperatură din cadrul chestionarului de triaj, deși prezenta febră. Medicul a purtat echipament de protecție pe toată durata gărzii și a stat izolată în cabinet.
Ulterior, doctorița Ologu s-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului “Sfântul Ioan”, unde a fost izolată corespunzător și testată. Rezultatul a ieșit pozitiv și a fost transferată la Institutul “Victor Babeș”, se arată în comunicatul unității medicale, potrivit stirileprotv.ro.
Ce măsuri au fost luate în spital după aflarea rezultatului
Imediat după ce a fost transmis rezultatul pozitiv al testelor pentru COVID-19 a fost demarată o anchetă epidemiologică, care acum se află în curs de finalizare.
Cu privire la șeful secției ATI, colegii au numai lucruri frumoase de exprimat. Potrivit acestora, medicul Ologu a respectat întocmai normele de protecție și de siguranță impuse de autorități.
”Doamna doctor este simptomatică și internată la Spitalul Victor Babeș. În fiecare secundă, alături de dumneavoastră, doamna doctor. Niciunul dintre noi nu mai putem gândi și vorbi altceva de când am aflat.
Un om discret, generos, profesionist, mamă a două fetițe care vor începe școala în curând, mi-a permis să îi urez sănătate în mod public. Suntem cu toții alături și sunt sigură că nu numai noi”, a afirmat Manuela Predilă, medic primar Obstetrică-Ginecologie la Maternitatea Bucur.
Nereguli uriașe descoperite în maternitate
În contextul numirii maternității Bucur ca fiind spital suport pentru femeile însărcinate, infectate cu COVID-19, medicul Manuela Prădilă se arată revoltată de lipsa testării personalului și a pacienților de șase luni. Aceasta susține că nimeni nu a fost testat, deși personalul medical are de-a face doar cu persoane testate pozitiv cu coronavirus.
Medicul trage încă un semnal de alarmă, subliniind faptul că inevitabilul s-a produs, mai ales din cauza lipsei de interes față de coelctivul medical și de pacienți.
”Am spus că de 6 luni Maternitatea Bucur este exclusiv COVID. Am spus că deși s-au numit și alte maternități COVID, gravidele sunt refuzate cu motivații diverse și ajung tot la noi. Am spus că nu suntem infecționiști, suntem toți ginecologi, și nu avem niciun infecționist care în 6 luni să fi pus piciorul în Maternitate pentru a evalua pacientele.
Am spus că personalul COVID trebuie rotit, pentru că expunerea repetate crește riscul contaminării. Noi de 6 luni nu am efectuat niciun act medical decât în costum de protecție PPE, care îngreunează cu mult manevrele medicale. Riscul este cu mult mai mare în specialitățile chirurgicale și ATI.
Iată că nu am fost auziți și inevitabilul s-a produs. (…) Așteptăm ancheta epidemiologică a DSP și testarea personalului medical. Pentru că de 6 luni de când suntem COVID nimeni din personalul Maternității Bucur nu a fost niciodată testat”, a concluzionat unul din medicii maternității Bucur