SRI, reacție clară despre bărbații ucraineni care au intrat în România: „Foarte ciudat răspunsul Ministerului de Interne”
Din primele zile ale declanșării conflictului în Ucraina, spre România au fugit zeci, sute și mii de refugiați ucraineni. La ora la care scriem acest material, se preconziează că aproximativ 400.000 de ucrianeni sunt în România. Unii dintre ei au decis să plece mai departe, alții au luat decizia de a rămâne aici. Cu toate astea, este aproape halucinant faptul că Ministerul de Interne declară că nu știe exact numărul bărbaților ucrianeni, refugiați, intrați în România. Semnalul de alarmă l-au tras reprezentanți ai SRI (Serviciul Român de Informații).
Peste 2 milioane de refugiați ucraineni fugiți din calea războiului
Escaladarea conflictului din Ucraina a provocat distrugerea infrastructurii civile și victime în rândul civililor și a forțat oamenii să își părăsească locuințele în căutarea de siguranță, protecție și asistență. În prima săptămână, peste un milion de refugiați din Ucraina au trecut granițele în țările vecine.
Mulți alții sunt în mișcare atât în interiorul, cât și în afara țării. Aceștia au nevoie de protecție și sprijin. Pe măsură ce situația continuă să evolueze, se estimează că aproximativ 4 milioane de persoane ar putea părăsi Ucraina. Având în vedere urgența și nevoile umanitare primordiale ale refugiaților din Ucraina, se desfășoară un răspuns regional inter-agenții pentru refugiați.
Totul este făcut în sprijinul eforturilor țărilor care găzduiesc refugiați. Planul regional de răspuns pentru refugiați reunește parteneri din cadrul ONU, ONG-uri și alți parteneri relevanți.
Totul se concentrează în primul rând pe sprijinirea guvernelor țărilor gazdă pentru a asigura accesul în siguranță pe teritoriu pentru refugiații și resortisanții țărilor terțe care fug din Ucraina, în conformitate cu standardele internaționale.
De asemenea, se concentrează pe furnizarea de servicii de protecție critice și de asistență umanitară, în timp ce dinamica deplasărilor și nevoile continuă să crească exponențial.
Conform datelor parțiale, la această oră sunt aproximativ aproape 3 milioane de refugiați plecați din Ucraina. Cei mai mulți, peste un milion, sunt în Polonia, iar în România, conform autorităților, sunt 453,432 de refugiați ucraineni.
Poliția de Frontieră nu are o evidență reală a refugiaților
Deși numărul crește, reprezentanții Poliției de Frontieră, parte a MAI, spun că nu au o evidență reală a numărului de refugiați, și nici informații despre posiblitatea ca bărbați cu vârsta cuprinsă între 18 și 68 de ani să fi intrat pe teritoriul României.
„Poliţia de Frontieră nu gestionează o situaţie statistică a persoanelor care au tranzitat frontiera de stat a României raportat la sexul persoanei, profesie, scopul deplasării etc.”, spun reprezentanții MAI.
SRI trage semnale de alarmă. „Foarte ciudat răspunsul Ministerului de Interne”
Având în vedere numărul și fluctuațiile de la punctele de intrare în România, numărul real poate fi și mai mare, decât cel anunțat oficial. Deși majoritatea refugiaților sunt femei cu copii, sau bătrâni peste 68 de ani, cu toate astea, oficiali ai SRI spun că au intrat și alte persoane în România.
Deși bărbații cu vârste între 18 și 68 de ani nu pot părăsi Ucraina, spune SRI, se pre că pe teritoriul românesc ar fi intrat un număr important de persoane care intră în aceste profiluri.
„La SRI nu există această evidenţă, pentru că nu avem absolut nicio atribuţie legală privind numărul de persoane străine care intră pe teritoriul României. Decât în condiţiile în care există date, despre anumite persoane, cum că ar putea fi un pericol pentru securitatea naţională.
Şi atunci sunt mai multe condiţii, iar prima este ca noi să ştim că este o persoană în bazele noastre de date care prezintă riscuri pentru securitatea naţională; ori avem noi acele date, ori ne sesizează partenerii noştri cu care avem astfel de schimb de informaţii.
Au fost cazuri în care, pe teritoriul României, au intrat astfel de persoane, să ne aducem aminte de cazul lui Zivkovic Bratislav, care a fost acuzat de acţiuni de spionaj şi declarat indezirabil, pentru o perioadă de 15 ani. Să ştiţi că mi se pare foarte ciudat răspunsul colegilor de la MAI. Pentru că există, clar, o evidenţă a tuturor persoanelor care intră şi ies din România.”, spune spune Ovidiu Marincea, purtător de cuvânt al SRI, pentru Libertatea.
Situația este una extrem de volatilă, este semnalul de alarmă tras de SRI, iar reprezentanții MAI ar trebui să aibă o evidență mult mai strictă asupra celor care intră în România.