Sportul favorit al lui Ion Iliescu. Îl urmărește la 94 de ani, de fiecare dată când are ocazia

de: Ștefan R. Apostol
05 03. 2024

Ajuns la venerabila vârstă de 94 de ani, Ion Iliescu este indiscutabil cea mai pregnantă figură politică a României post-decembriste. Într-un interviu recent, românii au aflat despre sportul favorit al lui Ion Iliescu, despre care spune că îl urmărește la 94 de ani, de fiecare dată când are ocazia.

Ion Iliescu, la 94 de ani, în dialog cu Ionuț Vulpescu

Într-un podcast publicat recent de fostul ministru al Culturii, Ionuț Vulpescu, chiar de ziua de naștere a fostului președinte Ion Iliescu, românii pot afla multe lucruri interesante, de la începuturile sale în politica comunistă și până la întâlnirea cu președintele american George W. Bush și aderarea la NATO.

Alături de părinți (foto arhiva personală Ion Iliescu)

Incontestabil, fie că ne place sau nu, Ion Iliescu va rămâne în istorie ca una din cele mai puternice figuri politice din România post-decembristă, urmat îndeaproape de Traian Băsescu, culmea, tot un fost președinte de stat. Pe 3 martie, primul lider politic de după Decembrie 1989 a împlinit venerabila vârstă de 94 de ani, dar, spune domnia sa, „Privesc lumea sportului cu același entuziasm”.

Ion Iliescu ştie toate glumele de pe internet despre vârsta lui. Ce îl amuză pe fostul preşedinte

Care este sportul favorit al lui Ion Iliescu

Pe lângă multele discuții despre politică, realități sociale și nu numai, Ion Iliescu a vorbit și despre sport, spunând că sunt anumite sporturi pe care le urmărește, de fiecare dată când are ocazia:

„Privesc lumea sportului cu același entuziasm și păstrez plăcerea de a vedea competițiile de snooker pentru care ai nevoie întotdeauna de o minte anticipativă și de o reacție calculată față de un set de posibilități și de alegeri circumstanțiale.

M-am bucurat să îl întâlnesc pe Ronnie O’Sullivan. L-am văzut jucând pe Jimmy White. La tenis mă uit des, am fost un mare admirator al lui Roger Federer. Am rămas legat de mulți mari campioni ai noștri.”, spune fostul președinte în interviul acordat lui Ionuț Vulpescu.

Președintele Ion Iliescu și campionul de snooker Ronnie O’Sullivan

Fostul președinte: „Am condus cândva Federația de Caiac Canoe”

Deși despre viața sa politică se știu, sau cel puțin așa se crede, că se știu multe, în același podcast, semnat de Ionuț Vulpescu, fostul președinte Ion Iliescu avea să facă și anumite dezvăluiri, precum cea despre șefia federației de caiac, acest episod întâmplându-se în anii tinereții sale comuniste:

„Am condus cândva Federația de Caiac Canoe. Am fost apropiat de Ivan Patzaichin de la începuturile carierei lui. Citesc în continuare ziare pe hârtie. Îmi pare rău că nu mai merg la teatru și la concerte”, a mai dezvăluit Ion Iliescu.

Ion Iliescu și soția sa, Nina Iliescu, la Genova, în septembrie 1966 (foto din arhiva personală Ion Iliescu)

Retras de câțiva ani buni din viața socio-politică românească, Ion Iliescu, atât cât îi permite vârsta și starea de sănătate, înecarcă să se mențină activ, spunând că „Iubesc România de azi cu greșelile și triumfurile ei”.