Spitalul militar modular de la Constanța a fost redeschis de urgență pentru a prelua pacienți evacuați în urma incendiului de astăzi

de: Ionuț Vieru
01 10. 2021

În cursul zilei de vineri, Ministrul Apărării Naționale a redeschis, în regim de urgență, Sistemul Medical Modular de Izolare și Tratament din Constanța. Instituția va prelua pacienții evacuați în urma incendiului de la Spitalul de Boli Infecțioase din localitate.

Spitalul militar modular de la Constanța, redeschis pentru pacienții evacuați

Spitalul militar din Constanța a fost instalat anul trecut pe stadionul din municipiu, iar în cursul zilei de astăzi a fost redeschis. Activitatea este în plină dinamică, potrivit Ministerului Apărării Naționale. De asemenea, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, Viorel Teliceanu, a declarat că la Constanța au fost 7 morți, nu 9, cum s-a comunicat inițial.

Totodată, Lucian Bode, Ministrul de Interne, a declarat astăzi că la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța s-au efectuat, în luna februarie a acestui an, două controale. În urma acestora, s-au depistat anumite nereguli și s-au aplicat sancțiuni.

„La ora 9:48 am fost sesizaţi prin 112, la 9:53 am activat planul roşu, la 9:56 pompierii au ajuns la faţa locului. Cu toate că eram la o distanţă de aproximativ 3,5 km, în mai puţin de opt minute am ajuns la faţa locului. Incendiul a fost localizat şi în mai puţin de o oră a fost lichidat. Am intervenit cu forţe IGSU din Constanţa – peste 140, respectiv cu mijloace din Constanţa – 61 la număr, la care s-au adăugat forţe şi mijloace de intervenţie din Călăraşi, Galaţi şi Ialomiţa”, a dclarat, vineri, ministrul Lucian Bode.

Câți pacienți au fost preluați în total

Medicii au efectuat trierea pacienților în cadrul Compartimentului Primiri Urgențe al Spitalului Militar de Urgență „Dr. Alexandru Gafencu” Constanța. Până în prezent, au fost preluați 29 de pacienți. Dintre aceștia, 26 au rămas internați la SMUCT, iar trei pacienți au fost trimiși la SMMIT, potrivit MapN.

SMMIT funcționează ca și secție externă a Spitalului Militar de Urgență „Dr. Alexandru Gafencu”. Acesta a fost operaționalizat pe 27 septembrie 2020, în scopul preluării cazurilor ușoare și medii de infectare cu COVID-19.

Capacitatea totală este de 100 de locuri, cu suplimentarea personalului medical. Numărul de paturi care poate fi operaționalizat în maxim 72 de ore este de 56 de paturi, cu personalul existent în acest moment în cadrul SMUCT, potrivit MapN.

Întreaga facilitate este organizată într-un grup modular de containere, înlocuind în acest fel structura temporară de tip cort instalată în primă fază pe acest amplasament. Spațiul a fost proiectat de la zero și racordat la toate utilitățile necesare, dar și interconectată la sistemul informatic al SMUCT.