Spitalul din România în care pacienții trebuie să vină de acasă cu mâncare și hârtie igienică
Că sistemul medical din România e deficitar nu mai e o noutate de multă vreme. Dar există unități în care pacienților nu li se asigură nici măcar strictul necesar.
Pacienții care se internează la Centrul de Transplant Medular din Târgu-Mureș primesc, din partea unității, o listă cu ce trebuie să aducă de acasă. Practic, unitatea nu îi pune la dispoziție nimic: pacientul trebuie să vină cu apă plată, zahăr, hârtie igienică, fructe, mâncare și hârtie igienică.
De menționat că pe listă sunt trecute cantități mult mai mari decât ar putea consuma un pacient pe perioada internării, potrivit PressOne.
Cum reacționează conducerea Centrului de Transplant
Transplanturile de măduvă de la Centrul din Târgu-Mureș au fost coordonate, până iarna trecută, de profesorul universitar Benedek István. Între timp, acesta susține că a ieșit la pensie și că activitățile sale au fost preluate de fosta soție.
Inițial, când a fost contactat de jurnaliști, profesorul universitar a izbucnit în râs și a spus că nu are cunoștință de asemenea practici.
Ulterior, susține că a verificat și că lista apărută în presă este reală. A încercat, însă, să explice situația. Lista ar fi o recomandare, nu o obligație, potrivit PressOne.
„E o recomandare, dacă vreți. Vorbim despre pacienți care stau internați câte trei săptămâni sau o lună, şi care au parte de un regim special. Nu poți să vii, în cazul lor, cu mâncare de acasă. Vorbim despre un regim alimentar special. Poate fi în interesul familiei să mai ducă ceva uneori, pentru că nu poți introduce în camerele sterile mâncare gătită acasă. La spital există o mică bucătărie unde se gătește special pentru pacienți. Când stai atâta timp în spital, poate vrei să mănânci și tu ceva mai deosebit. Dar, repet, e doar o recomandare, și nu o obligație. Eu, cât timp am condus Centrul, le-am spus mereu că, dacă omul e sărac și nu are de unde, să nu carecumva să-i impună ceva”.
Benedek István
Lázár Erzsébet, fosta soție a profesorului Benedek și cea care conduce acum Compartimentului Hematologie și Transplant Medular nu a dorit să comenteze situația prezentată.
În 2017, în presa locală apăreau articole elogioase la adresa Centrului de Transplant Medular din Târgu Mureș. Într-unul dintre articole, se menționa că acolo există doar două camere sterile și un personal extrem de redus.
Chiar și așa, acolo fuseseră realizate, la acea vreme, 550 de transplanturi de măduvă la pacienții cu leucemie, în ultimii 16 ani.
În același timp, la Spitalul din Fundeni din București, unde sunt 16 camere sterile, s-au efectuat 1.000 de transplanturi.