Spitalele din România sunt pe ultimul loc în Europa la acest capitol. Detalii îngrijorătoare
România nu a stat niciodată bine la capitolul infrastructură când vine vorba de sistemul medical, dar acum, în această perioadă s-au putut observa cu adevărat carențele și lipsurile.
Spitalele din România sunt pe ultimul loc în Europa la acest capitol
Există statistici și statistici, dar în mare parte, România nu stă deloc bine când vine vorba de infrastructuri, fie că vorbim de autostrăzi, dar, mai ales acum, dacă vorbim de ce înseamnă infrastrucutură în sistemul medical, satfel că țara noastră ocupă un rușinos loc când vine vorba de echipamentele de tomografie computerizată, având cea mai scăzută rată, dacă vorbim de anul 2018. Conform acestei statistici în România erau un procent de 0,8 scanere CT la 100.000 de locuitori. În respectivul raport România era urmată de Franța (1,2), Polonia, Olanda și Slovenia, toate trei cu cu 1,4. Daatele au fost publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat). La polul opus s-au situat Danemarca (patru scanere CT la 100.000 de locuitori), Cipru (3,3), Bulgaria (2,8) și Portugalia (2,6).
Detalii îngrijorătoare legate de sistemul medical românesc
Din păcate, conform aceluiași raport Eurostat, România stă prost și când vine vorba de echipamentele pentru Imagistică prin Rezonanță Magnetică (IRM). Eurostat spune că, în 2018, Letonia, România și Slovacia aveau, toate trei statele, cu 0,4 aparate IRM la 100.000 de locuitori, pe când Lituania, Bulgaria și Polonia aveau cu 0,6 aparate IRM la 100.000 de locuitori, iar cea mai ridicată era în Finlanda (2,7), Cipru (2,1) și Italia (1,7).
Tot în 2018, pentru al doilea an consecutiv, România s-a clasat pe ultimul loc (34) în indicele Euro Health Consumer (EHCI), cu un sistem medical care este mai rău decât în cele găsite în țări precum Bulgaria, Albania, Macedonia sau Muntenegru. România a obținut cele mai mici scoruri pentru cei mai importanți indicatori luați în considerare de index – drepturile și informațiile pacienților, accesibilitatea, timpii de așteptare pentru tratament, rezultatele tratamentului, gama și sfera serviciilor oferite, prevenirea și produsele farmaceutice.
Studiul concluzionează că „România are probleme grave cu managementul întregului său sector public. În domeniul asistenței medicale, discriminarea grupurilor minoritare, cum ar fi romul (3,5 – 4 procente din populație) arată ca raporturi de rezultate slabe, care în EHCI 2017 este, din păcate, pedepsit mai greu decât în edițiile anterioare ”.
”Albania, România și Bulgaria suferă de o structură de asistență medicală învechită, cu un raport ridicat și costisitor de îngrijire internă în îngrijirea pacienților în afara pacienților”, consideră studiul, iar în timp ce „italienii preferă internarea lungă în spital, își pot permite; Bulgaria România și Albania nu pot! Ei ar trebui să beneficieze de asistență profesională pentru a-și restructura serviciile de asistență medicală! ”, se concluziona în raportul dat publicității.